Час, коли місцеве самоврядування ледь зводило кінці з кінцями, завершився – свідчення фінансового аналізу виконання місцевих бюджетів

Час, коли місцеве самоврядування ледь зводило кінці з кінцями, виконуючи свої функції, завершився. Принаймні для тих, хто уже скористався інструментами для формування спроможних громад, які пропонує реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Серед її ключових принципів – принцип децентралізації владних повноважень, в тому числі бюджетних повноважень. У 2015 році було проведено перший етап фінансової децентралізації - прийнято зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, які унормували питання передачі органам місцевого самоврядування додаткових бюджетних повноважень і закріплення стабільних джерел доходів для їх реалізації.

Фінансовий аналіз виконання показників доходів місцевих бюджетів України та бюджетів 159 перших в Україні об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за 10 місяців 2016 року свідчать, що бюджетна децентралізація створила добру фінансову основу для розвитку територій сіл, селищ, міст. Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

Він поінформував, що фінансові ресурси місцевих бюджетів продовжують зростати. За десять місяців цього року надходження власних ресурсів місцевих бюджетів України зросли у 1,5 рази, або на 38,6 млрд грн, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Сьогодні вони складають 117,3 млрд грн. А надходження власних ресурсів до бюджетів об’єднаних територіальних громад зросли на 1,8 млрд грн, або у 3 рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склали 2,6 млрд грн.

Перший заступник Міністра детальніше зупинився саме на бюджетах об’єднаних громад, тих, яких називають першопрохідцями реформи місцевого самоврядування.

В’ячеслав Негода нагадав, що всі 159 ОТГ, в яких 25 жовтня 2015 року відбулися вибори, у 2016 році вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом та отримали базову дотацію, освітню, медичну субвенції. Також в 2016 році для ОТГ виділено кошти субвенції з державного бюджету на формування їх інфраструктури у сумі 1 млрд грн.

Він навів дані фінансового аналізу, які свідчать, що за 10 місяців 2016 року надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів 159 ОТГ (з урахуванням трансфертів з державного бюджету) склали майже 5,69 млрд грн, що більше ніж у 6 разів порівняно з надходженнями аналогічного періоду 2015 року до бюджетів місцевих рад, які увійшли до складу ОТГ.

Надходження податку на доходи фізичних осіб склали 1369 млн грн, плати за землю – 470 млн. грн (зросли на 61%). Фактичні надходження акцизного податку становлять 305 млн грн (зросли на 71%), єдиного податку – 370 млн грн (зросли на 64%).

Об’єднання громад дозволило збільшити власні доходи бюджетів ОТГ на 1 жителя відповідної території. В середньому цей показник (у порівнянні з 10 місяцями 2015 року) по всіх ОТГ збільшився на 1320 грн (з 572 грн до 1892 грн).

«Така фінансова основа дала змогу новоствореним об’єднаним громадам зробити перші кроки, щоб відремонтувати і побудувати нові дороги, будівлі шкіл, дитячих садків, амбулаторій, водогони, забезпечити вуличне освітлення, організувати вивіз побутового сміття, створити центри надання адміністративних послуг, яких до цього ніколи не було на території сіл, селищ. Це мало чи багато? Звісно, що цього недостатньо і попереду величезна робота, спрямована на розвиток громад, на розв’язання тих проблем, які накопичувалися десятиліттями. І ще хотілось би порадити критикам і тим, хто чинить опір формуванню спроможних громад, щоб дізнатися відповідь на питання, що дає децентралізація, треба запитати у тих людей, які живуть на територіях об’єднаних громад. Треба спитати, наприклад, у тих людей, які ще вчора о 3 год ночі їхали за 50 км до районного центру, щоб зайняти чергу і здати документи на реєстрацію нерухомості чи отримати інші адміністративні послуги, а сьогодні можуть отримати необхідні документи у тому селі, де живуть і тоді, коли їм зручно», - сказав В’ячеслав Негода.

Детальніше ознайомитися з фінансовим аналізом виконання показників доходів місцевих бюджетів України та бюджетів 159 ОТГ за 10 місяців 2016 року можна ТУТ

Фінансовий аналіз підготовлено Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за сприяння Міністерства фінансів України та підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

09.12.2016 - 12:31 | Переглядів: 14168
Час, коли місцеве самоврядування ледь зводило кінці з кінцями, завершився – свідчення фінансового аналізу виконання місцевих бюджетів

Приєднані файли:

Теги:

бюджет В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...