Реанімаційний пакет реформ закликає Парламент нарешті прийняти децентралізаційні законопроекти

У процесі реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади виникли суттєві законодавчі бар’єри, які унеможливлюють ефективне продовження реформи, а у перспективі – можуть її взагалі зупинити, йдеться у повідомленні Реанімаційного Пакету Реформ.

Експерти нагадують, що досі на законодавчому рівні не спрощено процедуру створення об’єднаних громад та не запроваджено механізм приєднання громад до вже створених ОТГ. Окрім того, не вирішено питання призначення виборів у громадах, які об’єдналися навколо міст обласного значення та громад, які входять до різних районів.

Прийняття Верховною Радою в цілому законопроектів №4772 та 4773 щодо добровільного приєднання територіальних громад, а також законопроекту №4676 щодо зміни меж районів у процесі децентралізації усуне всі наявні перешкоди, які наразі значно пригальмували проведення децентралізаційної реформи.

Підтримку вказаним законопроектам висловили в Представництві Європейського Союзу в Україні. Ухвалення цих законопроектів дозволить близько ста об’єднаним громадам, що підуть на вибори у грудні 2016 року та у яких проживає 1 млн людей, у наступному році отримати те, заради чого вони повірили у реформу – фінансову незалежність та ресурси на власний розвиток.

Також вирішиться питання проведення перших місцевих виборів у громадах, які об’єдналися навколо міст обласного значення або розташовані на території суміжних районів. Зокрема, мова йде про 28 ОТГ, яким було відмовлено у проведенні перших місцевих виборів (міста Славута, Нетішин, Помічна, Бахмут та інші).

У зв’язку з цим, Реанімаційний Пакет Реформ закликає народних депутатів відповідально поставитися до голосування та підтримати законопроекти №4772, 4773 щодо добровільного приєднання територіальних громад, а також законопроекту №4676 щодо зміни меж районів у процесі децентралізації.

Інфографіка "Закони, негайного прийняття яких потребує децентралізація" є ТУТ

05.12.2016 - 17:45 | Переглядів: 10713
Реанімаційний пакет реформ закликає Парламент нарешті прийняти децентралізаційні законопроекти

Теги:

законодавче забезпечення

Джерело:

Реанімаційний пакет реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...