У Лосинівці обговорили питання об’єднання територіальних громад

28 листопада у Лосинівці Ніжинського району відбулося виїзне спільне засідання постійних комісій обласної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики та з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, яке провів перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

У заході взяли участь депутати обласної ради – Ірина Грозенко, Дмитро Даценко, Наталія Дроненко, Микола Бутенко, Микола Шматок та Григорій Супрун, Директор Департаменту самоврядування Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії Айварс Драудиньш та його заступник, керівник відділу Розвитку системи самоврядування Арнис Шултс, радник Української Асоціації районних та обласних рад Микола Звєрєв, керівники Кіптівської об'єднаної територіальної громади Козелецького району, Лосинівської селищної, Вікторівської, Сальненської, Терешківської, Шатурської і Шняківської сільських рад Ніжинського району.

Присутні розглянули та обговорили питання про хід реалізації Програми Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвійської Республіки щодо створення в Україні об'єднаних територіальних громад та підготовки і впровадження проектів соціально-економічного розвитку новостворених ОТГ.

Айварс Драудиньш у своєму виступі зазначив, що з 2014 року Латвія тісно співпрацює з Чернігівською областю. Він розповів про досвід реформування місцевого самоврядування у прибалтійській державі, яке завершилося у 2009 році. За його словами, на початку реформи було більше 590 громад, а в результаті об'єднання їх кількість скоротилась до 119. Нині ОТГ тісно співпрацюють між собою у вирішенні актуальних проблемних питань. Найближчим часом в країні передбачено впровадження іншої реформи, у ході якої будуть утворені нові об'єднання, що співпрацюватимуть для виконання стратегії розвитку самоврядування, освіти та інших сфер діяльності.

Директор Департаменту самоврядування Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії побажав присутнім успіхів у їх починаннях на шляху до об'єднання громад.

Радник Української Асоціації районних та обласних рад Микола Звєрєв акцентував увагу на необхідності проведення реформ, які б сприяли підвищенню рівня життя наших громадян. За його словами, для ефективного самоврядування потрібно мати стратегічний план розвитку своєї громади.

- За стратегією піде все, і головне - інвестиції, за допомогою яких розвиватиметься сільське господарство, виробництво, створюватимуться робочі місця, - підкреслив Микола Звєрєв. На завершення виступу, він закликав місцевих жителів до об'єднання:

- Спільними зусиллями ви повинні зробити Лосинівську територіальну громаду кращою не тільки в Чернігівській області, але і в Україні.

Голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, керівник виконавчої дирекції Чернігівського Регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко висловила вдячність Міністерству захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвійської Республіки за співпрацю. Адже завдяки експертам Міністерства, Чернігівська область стала на чолі реформи децентралізації.

- Ми написали перші проекти програм соціально-економічного розвитку трьох об'єднаних громад – Кіптівської, Вертіївської і Парафіївської. Цей стратегічний план розвитку розрахований більше ніж на п'ять років. Без цього документу громади не можуть залучати інвестиції, будувати, розвивати інфраструктуру, навчальні заклади, культуру. А на допомогу були запрошені латвійські колеги, аби показати, що Європа готова підставити нам своє плече та допомагати у всіх реформах, щоб зробити наші населені пункти соціально привабливими і самодостатніми, - наголосила Ірина Грозенко.

Також голова постійної комісії озвучила, що від імені виконавчої дирекції Чернігівського Регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації сільських і селищних рад відправлено лист-подяку Міністерству захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвійської Республіки за надану допомогу і обмін досвідом у проведенні реформи місцевого самоврядування та запропонувала реалізувати проект, щоб кожна ОТГ Чернігівщини мала громаду-побратима у Латвії.

Підсумовуючи роботу засідання, Валенитин Мельничук зазначив, що за один рік в плані розвитку інфраструктури у всіх сільських громадах, що вже об'єднались, зроблено більше, ніж за попередні десятиліття. Відремонтовано школи, дитячі садочки, відбудовані за європейськими стандартами ЦНАПи та багато інших об'єктів.

Перший заступник голови обласної ради підкреслив, що альтернативи децентралізації немає. І Лосинівка – прекрасне селище, яке покаже в цьому хороший приклад.

- Після об'єднання громада отримає більше надходжень до місцевого бюджету, на відбудову закладів освіти, розвиток інфраструктури. А завдяки підтримці латвійських друзів, обласної ради, облдержадміністрації, районної ради і райдержадміністрації ми зможемо робити проекти і залучати інвестиції на користь громади, - наголосив Валентин Мельничук.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Лосинівська селищна об’єднана територіальна громада Лосинівська територіальна громада

Джерело:

«Події та коментарі»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...