Децентралізація і процес об’єднання громад – це історичний момент, від якого дуже багато залежить у майбутньому

Децентралізація і процес об’єднання громад – це історичний момент, від якого дуже багато залежить у майбутньому, розповів в інтерв'ю "МБ" голова ОДА Олександр ФИЩУК.

– Але далеко не всі це розуміють, і навіть є певний спротив, – каже голова ОДА.

- Можливо, люди просто мало отримали інформації?

- Не можна сказати, що пояснювали мало. Інша справа, що не всі хочуть слухати. Багато хто хоче, щоби центр громади був саме в його селі і керував він. А багато хто і не розуміється на процесах. Та однозначно, цим шляхом треба йти. Сьогодні сільський голова має багато повноважень, але інструменту для їхньої реалізації немає.

- Реформа такі інструменти дає?

- Децентралізація більше дає фінансових ресурсів об’єднаній громаді, але і змушує самим більше шукати додаткових можливостей. У нас зростають надходження до місцевих бюджетів. Зросла плата за землю, додали акциз з алкоголю і пального. Резерви треба шукати в необлікованих робочих місцях, орендній платі за водні ресурси.

- За яким принципом, на вашу думку, краще об’єднання громади?

- До процесу об’єднання громад не можна підходити за одним шаблоном. Але найкраще не дрібнити по шматочках території, а зберегти інфраструктуру хоча б на рівні району. Йдеться про освіту, охорону здоров’я, соціальний захист та інші структури.

Ось є Усть-Путильська об’єднана громада з двох сіл. Що вони можуть зробити? Які послуги надавати мешканцям? Там будуємо школу, але це все, більше нічого не буде. В громаді має бути свій відділ освіти, свій методкабінет, а де взяти фахівців? Виникають питання по освіті, охороні здоров’я, соціальному захисту – громади отримали гроші, але не знають як правильно їх використати, не хочуть віддавати.

- Скільки ж мало б бути громад на Буковині?

Подрібнити встигнемо завжди. Тому я дотримуюся позиції, щоби був один район – одна громада. І немає значення, скільки в районі населення. Це означатиме, що функції районної ради і районної адміністрації перебере на себе об’єднана громада. Тільки вже вона сама буде приймати рішення, де і що фінансувати і в якому селі. Сьогодні між райрадами і РДА є певні тертя. Так, зараз РДА розписує, наприклад, скільки треба скоротити ліжок у лікарні. А рада каже – ні, ми проти, найчастіше виключно з політичних міркувань. А що робити потім, коли не вистачить грошей на зарплату? Кажуть державі "дай". А треба, щоб самі господарювали з того, що мають.

Було б найкраще створити з одного району одну громаду, а через два-три роки побачити, як вона працює і тоді вже, можливо, поділити.

- Перспективний план передбачає інші принципи формування громад.

- На найближчій сесії облради будемо вносити зміни до Перспективного плану формування територій громад області. План не є догмою, його можна і треба змінювати. Зокрема пропонуємо врахувати всі вже існуючі громади та ті, що створюються. А ось у кількох районах – Кіцманському, Заставнівському, Кельменецькому і Герцаївському, поки що жодної громади немає. Ось їм варто було би створити райони-громади.

- Приміські села не поспішають об’єднуватися з Чернівцями. Чому?

- В Україні жодне село не об’єдналося з обласним центром. Думаю, з часом буде проводитися вже добровільно-примусове об’єднання за територіальним принципом – всі села в радіусі 5 чи 10 кілометрів. А самі зараз не хочуть. У нас і таке можна почути – от свого часу Ленківці приєднали до Чернівців і що там за цей час зроблено? Крім того, є такі потужні громади, як Мамаївці та інші, які є цілком самодостатніми. Їхні люди їздять у місто на роботу і без об’єднання.

- Серед найбільших страхів децентралізації – закриття малих шкіл і укрупнення районів.

- Школи закривати ніхто не буде, це справа самої громади. Йдеться не про закриття, а про оптимізацію. Так було і раніше. Це просто злочин проти дітей, якщо у клас ходить 4-5 учнів, бо у такій школі ніколи не буде ні сучасного рівня навчання, ні необхідної матеріальної бази. Краще цих дітей возити у сусіднє село в опорну школу, де будуть повні класи, більш сучасна база і якісніша освіта.

Що буде з районами, треба запитувати законодавців. Якою буде адміністративна реформа, поки що невідомо. Водночас, якщо район сьогодні об’єднається в одну громаду, то збережеться і район. А якщо його поділять на чотири-п’ять громад, то район як адміністративна одиниця залишиться, але громадам він потрібен не буде.

Область:

Чернівецька область

Джерело:

«МБ»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...