Держава має повернутися до питання підготовки кадрів для місцевого самоврядування, - Анатолій Ткачук

Директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук вважає, що в ході децентралізації і об’єднання громад питання посилення кадрової спроможності місцевого самоврядування стоїть дуже гостро, і тренінгів, які зараз проводяться, для цього недостатньо, потрібен системний підхід і зусилля держави.

«Сьогодні, коли в Україні реально реалізовується реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, коли створено і діє понад 170 об’єднаних територіальних громад (створено 184 ОТГ – Ред.), питання посилення кадрової спроможності місцевого самоврядування стоїть дуже гостро. Вирішити цю проблему винятково тренінгами, що проводяться за кошти донорських організацій, неможливо. Тут потрібні зусилля держави», - вважає він.

За словами експерта, зараз в Україні відсутня зрозуміла та дієва система підготовки кадрів для місцевого самоврядування, підвищення їх кваліфікації та перекваліфікації, теж саме стосується і депутатів місцевих рад.

«Поряд з цим існує три урядових документи в цій сфері, які не реалізовуються. Тому зараз конче необхідно повернутись до цих документів, здійснити їх актуалізацію та розпочати створення нової системи підготовки кадрів для органів місцевого самоврядування, підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад», - сказав Анатолій Ткачук.

Довідка

Протягом 2008-09 років в Україні було здійснено ряд кроків зі створення системи підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад. Було ухвалено відповідні розпорядження  N 385-р[1] від 8 квітня 2009 р. «Про схвалення Концепції формування системи підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад» та N 1134-р[2] від 23 вересня 2009 р. «Про затвердження плану заходів на період до 2011 року щодо реалізації «Концепції формування системи підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад».

Строки, визначені цими документами, уже вийшли, заходи не виконані.

Не скасовуючи розпорядження №385-р та №1134-р, Уряд розпорядженням від 28 листопада 2011 р. N 1198-р «Про схвалення Концепції реформування системи підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад» схвалив новий концептуальний документ загального характеру, який не враховує попередніх розпоряджень.

25.11.2016 - 12:44 | Переглядів: 9818
Держава має повернутися до питання підготовки кадрів для місцевого самоврядування, - Анатолій Ткачук

Теги:

Анатолій Ткачук

Джерело:

Інститут громадянського суспільства

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...