Більшість представників об’єднаних громад позитивно оцінюють наслідки децентралізації, – опитування

Більшість представників об’єднаних територіальних громад у Волинській, Дніпропетровській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Одеській областях позитивно оцінюють наслідки реформи децентралізації, зокрема 71,5% опитаних відзначають покращення якості та доступності соціальних послуг після об’єднання. Про це свідчать результати міжрегіонального дослідження участі громадськості у реформі місцевого самоврядування. 

Заступник голови ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», керівник аналітичного відділу, директор Одеського інституту соціальних технологій, доцент Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ при президентові України Андрій Крупник зауважив, що «процес добровільного об’єднання громад дозволив виявити справжніх лідерів».

За його словами, ті громади, які вже об’єдналися, «проявили свою достатню силу». «Протягом півроку ціла група аналітиків з’ясовувала, як відбувається процес децентралізації, як відбувається процес об’єднання територіальних громад, причому досліджувався саме аспект участі громадськості як на етапі об’єднання, так і на етапі розвитку об’єднаних громад, що на сьогодні є дуже важливим», - сказав Крупник.

«Опитані представники територіальних громад позитивно оцінюють реформу децентралізації та її наслідки. Якість та доступність соціальних послуг в їхніх селах та селищах покращилась після об’єднання (71,5%); бюджет об’єднаних територіальних громад збільшився в декілька разів (67,8%); додаткові кошти активно використовуються на ремонт шкіл, лікарень, доріг тощо (60,4%)», - поінформувала аналітик ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Олександра Калашнікова.

Також, за її словами, опитані активісти вважають, що мешканці погоджувались на об’єднання територіальних громад тому, що вони хотіли отримати потужний бюджет (78,7%), сподівались на покращення соціальних послуг (59,6%) та на те, що реформа допоможе зробити громаду заможною (22,5%).

Крім того, згідно з результатами дослідження, ініціатором об’єднання територіальних громад здебільшого виступали представники влади – сільські, селищні, міські голови (72,9%) та депутати місцевої ради (35,7%).

Українське законодавство дозволяє мешканцям ініціювати об’єднання громад, в досліджених об’єднаних територіальних громад були випадки, коли ініціаторами об’єднання виступали мешканці (8,6%).

Крім того, громадські обговорення проводились досить активно у формі загальних зборів (70,5%) та громадських слухань (35,2%). За оцінками більшості експертів (62,3%) у процесі об’єднання громад були враховані їхні історичні, природні, етнічні, культурні та інші особливості.

Міжрегіональне дослідження участі громадськості у реформі місцевого самоврядування (текст є ТУТ) проведене у 2016 року Одеським інститутом соціальних технологій разом із ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та партнерськими організаціями у Волинській, Дніпропетровській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Одеській областях за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Дослідження було проведено в 46 територіальних громад у Волинській, Дніпропетровській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Одеській областях.

 

23.11.2016 - 13:32 | Переглядів: 12830
Більшість представників об’єднаних громад позитивно оцінюють наслідки децентралізації, – опитування

Приєднані зображення:

Теги:

опитування дослідження

Джерело:

УНІАН

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...