14-й обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад Вінницької області буде вдосконалено

Під керівництвом голови обласної Ради Анатолія Олійника відбулася нарада, на якій  обговорювались пропозиції щодо змін до положення про Обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад.

З метою детального обговорення питань про вдосконалення умов проведення 14-го обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад Вінницької області на нараду було запрошено начальника відділу аналізу обласних програм та координації роботи з учасниками АТО і членами їх сімей виконавчого апарату обласної Ради Максима Мартьянова,  першого заступника Керівника Секретаріату, Завідувача Центру інвестиційної спроможності та залучення ресурсів Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Володимира Репея, заступника директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Іннесу Ратушняк та експерта Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктора Іщука.

- Основне завдання, яке стоїть перед нами – це результативне виконання роботи для того, аби ми могли увійти в 2017 рік з відповідями на ті проблемні запитання, які в нас є сьогодні, - розпочав нараду Анатолій Дмитрович. – Підтримка розвитку територіальних громад з їхнім ентузіазмом та практикою написання проектів – це те, над чим ми маємо працювати спільно. Основне наше завдання в такому випадку – допомогти  максимально наблизити їхні проекти до умов міжнародного рівня.

Стосовно пропозицій щодо змін до положення про конкурс проектів детальніше розповів Максим Мартьянов.

- Як показав попередній досвід, є низка питань, які необхідно вдосконалити, - зазначив Максим Мартьянов.  - Зокрема, потрібно звернути увагу на обсяг змін співфінансування із обласного бюджету, тому що внаслідок інфляції ті суми, які ми надаємо зараз в межах 70 тис. грн.,  сьогодні вони вже є неактуальними. Тому виникла пропозиція збільшити грантові виплати до 100 тис., або навіть до 200 тис. грн.

Також Максим Петрович зазначив, що коли розподіляли кошти конкурсу між територіальними громадами різних районів, то  користувалися принципом, що той район, який подав більшу кількість проектів, мав більшу кількість переможців, але цей принцип не враховував якості проектів.

- Тому зараз ми пропонуємо застосовувати формульний підхід, і окрім кількості проектів, які подав район, враховувати також  і їхню якість, яка буде оцінена через середній бал, - додав Максим Мартьянов. – Потрібно врахувати, що хоч і  відбулася бюджетна децентралізація, але доходи бюджетів між громадами досить сильно варіюються. Тому маємо продумати, як прописати такий механізм, щоб в більшій мірі підтримати громади з меншими доходами на душу населення.

Як варіант вирішення цього питання було запропоновано для громад, які мають показник доходів бюджету менший ніж середньообласний, давати їм більший обсяг співфінансування для реалізації проекту. Для тих громад, які мають вище ніж середньообласний показник доходів на душу населення, відсоток обласного співфінансування буде менший.  

Звернули увагу і на стимулювання якісного написання проектів. Для цього буде встановлено обмеження. Тобто, ті проекти, які набрали менше 50-ти балів, за стобальною шкалою, взагалі не будуть брати до уваги. Бали вираховуватимуть експерти за допомогою листка експертного оцінювання, які під час здійснення аналізу оцінюватимуть проект за шкалою від 0 до 100 балів.   

Важливим моментом також є анонімність подачі проектів. Для реалізації цієї пропозиції експерту потрібно буде  підписати декларацію неупередженості. Після чого він бере зобов’язання, що в роботі з проектами будь-якого району чи громади буде керуватися лише об’єктивністю та неупередженістю.

Підбиваючи підсумки наради Анатолій Олійник зауважив, що потрібно діяти оперативно та злагоджено, тому необхідно протягом двох тижнів детальніше попрацювати над пропозиціями щодо змін умов проведення конкурсу.

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Вінницької обласної ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....