Держава в повному обсязі виконала обіцянки перед об'єднаними громадами, - думка представника ОДА

Об’єднаним територіальним громадам держава щомісячно, без затримок, надає ресурс у вигляді субвенції на розбудову інфраструктури та соціальних об’єктів. Це є реальною можливістю для громад забезпечити вищий рівень життя для мешканців.
Про це йшлося під час наради щодо використання інфраструктурної субвенції у першого заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марії Савки

«Питання освоєння коштів субвенції з державного бюджету місцевими бюджетами є ключовим аспектом формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, – зазначила під час виступу Марія Савка. – Оскільки держава в повному обсязі виконала обіцянки перед ОТГ, то й громади мають зробити все для того, щоб якісно та ефективно освоїти ці кошти».

Варто зазначити, що на поточний рік вищеназваним громадам Івано-Франківської області передбачено кошти в сумі 21,86 млн грн. Фінансування зазначеної субвенції здійснюється з квітня по грудень цього року щомісячно по 2,43 млн грн. Станом на 16 листопада на рахунки об’єднаних територіальних громад поступило 19,43 млн грн.

Сільський голова Старобогородчанської об'єднаної громади Ярослав Здерка доповів, що залишок невикористаних коштів становить 82,6 тис. грн. Загалом об’єднана територіальна громада на реалізацію 8 проектів (4 з яких – капітальні ремонти доріг, 4 – облаштування НВК, шкіл, адмінібудівель) освоїла 98 % передбачених коштів.

Ігор Довіряк, селищний голова Печеніжинської ОТГ розповів, що станом на 16 листопада з передбачених коштів громада освоїла 3,97 млн грн, що становить 62,5 % всієї суми.

Щодо Верхнянської ОТГ, то сільський голова Микола Філіпович зазначив, що на реєстраційні рахунки громади із передбачених коштів надійшло 7,03 млн грн, використано майже 3,41 млн грн. За ці кошти реалізовується 18 проектів. Проте є певні проблеми щодо освоєння коштів на капітальний ремонт доріг, а це 12 проектів.

Марія Савка дала доручення створити робочу групу та здійснити інспекцію виконання робіт на об’єктах дорожнього господарства Верхнянської ОТГ, після чого фахівці мають запропонувати альтернативні шляхи використання коштів субвенції.

 

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...