Перспективний план формування територій Тернопільської області подано на розгляд в Кабмін

Оновлений перспективний план розвитку громад після затвердження на сесії Тернопільської обласної ради уже подали на розгляд в Кабмін. Про це повідомив начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Володимир Харченко.

«Ми подали перспективний план розвитку громад на розгляд Тернопільської обласної ради ще в липні. Тоді план містив 49 громад і покривав практично всю територію області, однак депутати його відхилили, висловили ряд зауважень і відправили на доопрацювання. Оновлений план був поданий на сесію облради, що відбулася у п’ятницю, 4 листопада, і цього разу депутати його затвердили. Тепер справа буде за Кабінетом Міністрів - очікуємо що вже найближчим часом там розглянуть наш документ і винесуть вердикт», -  пояснив Володимир Харченко.

За його словами, поки що жодної загрози тому, що новостворені громади Тернопільщини матимуть проблеми з фінансуванням немає.

Як зазначає Володимир Харченко, оновлений перспективний план, крім уже затверджених і діючих на Тернопільщині 26-ти громад, буде містити ще десять нових, які, за рішенням ЦВК, підуть на вибори 11 або 18 грудня. Саме до завершення виборів у цих десяти громадах Кабмін і має затвердити перспективний план. Це потрібно для того, щоб новоутворені громади мали змогу отримати на наступний рік освітню, медичну та базову субвенції з Держбюджету, а також субвенцію на реалізацію інфраструктурних проектів.

«Зриву цих процесів немає, Тернопільщина вписується в терміни, поставлені Кабміном. Ми діємо у тій ситуація, яка склалася. Звісно, хотілося б, щоб перспективний план був ухвалений обласною радою раніше, і ми влітку зробили таку спробу. Водночас слід зважувати на те, що, створення громад є «живим процесом». Реформа децентралізації вже дається взнаки своїми успіхами, які відчувають місцеві жителі. Хочеться йти вперед у цьому процесі, але слід також усвідомлювати важливість дотримання процедурних моментів та законодавчих вимог», - підкреслює Володимир Харченко.

У числі десяти нових громад Тернопільщини, які і підуть на вибори у грудні: Борщівська, Більче-Золотецька та Трибухівська (Борщівський р-н); Залозецька (Зборівський р-н); Великодедеркальська (Шумський р-н); Вишнівецька та Черніховецька (Збаразький р-н); Гримайлівська та Коцюбинська (Гусятинський р-н); Борсуківська (Лановецький р-н). У цілому об’єднуються 39 міських, сільських та селищних рад, 61 населений пункт та 57 тисяч населення. Крім того, на утворення претендували ще три громади — Зборівська, Товстенська та Хоростківська. Але у зв’язку з тим, що вони розташовані на території двох районів, їм було відмовлено до ухвалення закону, який це дозволятиме. До речі, відповідний законопроект уже внесений на розгляд Верховної Ради.

Водночас, як підкреслює начальник управління містобудування та архітектури, поки що перспективний план (26 діючих громад і 10 новоутворених) охоплює третину території і населення області. До цього часу не утворені ще громади навколо таких потужних центрів, як: м.Тернопіль, м.Чортків, м.Бережани, м.Кременець, м.Ланівці, м.Монастириська та ін.

«Важливо пам’ятати, що об’єднання громад не повинно перетворюватися в реформу «для галочки». Це відповідальний і кропіткий процес. Адже кожне таке об’єднання відкриває як широкі перспективи для розвитку територій, так і накладає певні зобов’язання. Тернопільщина зарекомендувала себе лідером у реформі децентралізації і ми жодним чином не зупинятимемося на досягнутому», - підсумував Володимир Харченко.

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Сайт Тернопільської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...