Поляки допомагатимуть розвивати Новоолександрівську та Солонянську об’єднані громади, – Валентин Резніченко

Обмін досвідом, створення дорожньої карти розвитку, експертне супроводження проектів – співпрацювати в такому контексті домовилися Новоолександрівська, Солонянська об’єднані громади та польське місто Злоценець. Вони підписали меморандум про кооперацію, який підсумував річну роботу по польсько-канадській програмі «Підтримка демократії та місцевого самоврядування». 

Меморандум про співробітництво підписали Новоолександрівська об’єднана громада та місто Злоценець. Це означає, що тепер Дніпропетровщина та Польща обмінюватимуться досвідом реформування місцевого самоврядування і реалізовуватимуть спільні проекти. Усе це – заради ефективного розвитку об’єднаних територій. 

«Це укріпить наші відносини та економіку громади. Перейматимемо реформаторський досвід Польщі і будемо впроваджувати його на своїй території. Сподіваємося, разом із польськими партнерами втілимо в життя чимало проектів. Зокрема, плануємо побудувати будинок культури. Він має стати культурним осередком розвитку громади», – зазначив голова Новоолександрівської сільської ради Олександр Візір. 

«Найважливіший ресурс для розвитку – це люди. Будь-то в Польщі, чи в Україні. І саме від мешканців залежить, як буде змінюватися їхня територія. Упевнений, що співпраця між нашими громадами матиме значущі результати», – сказав мер міста Злоценець Кшиштоф Захажевський. 

Новоолександрівська об’єднана територіальна громада була створена в жовтні 2015 року. Навколо неї згуртувалися 14 населених пунктів Новоолександрівської та Волоської сільрад. Повноваження тепер у руках понад 12 тис. жителів. Нині люди самостійно визначають, як розпоряджатися бюджетними коштами та куди їх спрямовувати. 

Успішною виявилася і бюджетна децентралізація. Якщо раніше бюджет громади становив близько 10-15 млн. грн., то після об’єднання зріс до 65 млн. Усі кошти – на благоустрій доріг, освітлення вулиць, будівництво водогонів, ремонт шкіл, садочків, лікарень. У громаді запевняють, що спроможні забезпечити належний рівень життя в різних сферах.

Цьогоріч Новоолександрівська громада реалізувала чимало проектів розвитку. Серед них – будівництво чотирьох ігрових майданчиків, створення туристичного козацького парку, ремонт 33 доріг, дитсадків «Ромашка» та «Світлячок», реконструкція чотирьох шкіл. 

Таку ж угоду про співробітництво поляки уклали із Солонянською об’єднаною громадою. 

«На Дніпропетровщині продовжується процес децентралізації. У 2015 році було створено 16 об’єднаних територіальних громад, у цьому – ще 18. Тепер вони мають прямі зв’язки з державним бюджетом та самостійність у розпорядженні коштами. Ще один ресурс для розвитку територій – гранти від міжнародних донорів. Вчимо громади, як правильно писати й захищати проекти та залучати під них гроші», – підкреслив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

На сьогодні на Дніпропетровщині 34 громади. Загалом планується створити – 84. Новостворені органи влади отримують більше можливостей – від росту повноважень до збільшення доходів.

Програма «Підтримка демократії та місцевого самоврядування» ініційована урядами Польщі та Канади і реалізується за підтримки Фонду міжнародної солідарності. Її мета – допомогти українцям створити ефективні органи місцевого самоврядування. Програма передбачає реалізацію спільних польсько-українських проектів у 2015-2017 роках. Бюджет – майже 16 млн. злотих. 

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...