Реалізація на Дніпропетровщині проекту щодо надання консультаційних послуг для створення ЦНАПів ОТГ має унікальні результати

За підтримки проекту EGAP, на основі практичного досвіду громад Дніпропетровської області, запропоновано концепцію створення інтегрованого ЦНАПу громади та запроваджено консультаційний супровід роботи громад у цьому напрямі з боку провідних експертів. Зокрема, експерти надали допомогу громадам щодо підготовки рішень сесій місцевих рад про створення ЦНАПів, затвердження їх структури, Положення та Регламенту ЦНАПів, проведення інвентаризації обладнання та програмного забпечення ІТ інфраструктури ЦНАП, допомогу в організації конкурсного відбору працівників ЦНАП, вивчення потреб щодо організації навчання персоналу ЦНАП та організацію дистанційного навчання персоналу ЦНАП.

Експерти також надали допомогу громадам щодо формування реєстру адміністративних та інших публічних послуг, виконання вимог щодо приміщення ЦНАП, інфраструктури та робочого середовища, налагодження взаємодії із суб’єктами надання адміністративних та інших публічних послуг, формування системи оцінювання якості діяльності ЦНАП, підготовки міні-проектів громадського моніторингу якості надання послуг у ЦНАПах ОТГ, організації діяльності віддалених робочих місць ЦНАПів ОТГ.

За результатами реалізації проекту станом на 28.10.2016 дванадцять з 16 громад області прийняли рішення щодо створення інтегрованих ЦНАП. Ще 4 ЦНАП планується створити до кінця листопада поточного року.

Безсумнівними цільовими орієнтирами реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні є сьогодні сталий розвиток територій та самодостатність територіальних громад, наближення якості послуг органів місцевого самоврядування до міжнародних, зокрема європейських стандартів. Надання доступних, зручних адміністративних послуг високої якості критично важливе для громадян.

На територіях сільських районів, де утворені об’єднані територіальні громади (ОТГ) продовжує існувати стара система – один ЦНАП у районному центрі, тоді як кожна новостворена громада на Дніпропетровщині планує утворити свій ЦНАП. Центри надання адміністративних послуг в об’єднаних територіальних громадах Дніпропетровської області будуть функціонувати більш результативно, бо їх буде доповнено філіалами, терміналами у інших населених пунктах, зокрема – віддаленими робочими місцями адміністраторів та терміналами старост.

За результатами реалізації проекту на Дніпропетровщині до завершення 2016 року будуть відкриті ЦНАПи в усіх 16 громадах. які утворилися у минулому році.

Це підтвердив і консультативний виїзд експертів проекту, здійснений на минулому тижні: кожна громада області планує завершення як організаційних, так і будівельних робіт щодо приміщень ЦНАПів в найближчий час.

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Сайт Центру розвитку місцевого самоврядування

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...