Про агломерації телеграфним текстом

Автор: Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства 

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)». Зараз проект підготовлено до другого читання і у ньому появились нові норми – про «міську агломерацію». Поінформовані люди стверджують, що без цих норм, проект не буде проголосовано, оскільки пропозиції вносить «Самопоміч», яка таким чином намагається вирішити проблеми Львова…

Типографським способом про проблему:

Так, розрізняють два поняття – агломерація. Перший – як об’єктивно існуюче зосередження населених пунктів на одній локальній території, як правило концентрично навколо великого міста-домінанта (Париж)/Київ, або сукупність міст близьких за чисельністю населення, але в межах певної економічної спеціалізації (Рур)/Дрогобич-Стебник. Другий – як форма міжмуніципальної співпраці, відповідно до правил, встановлених законом, як у Франції.

В згаданому законопроекті зроблено спробу створити щось своє. З‘являється нова стаття «Стаття 8-1. Ініціювання добровільного приєднання до об’єднаних територіальних громад та формування міських агломерацій», що в перекладі на нормальну мову означає, що ми таки «створюємо агломерації», значить має місце скоріше за все друге тлумачення терміну (дивись вище).

Далі появляються такі норми:

«7. Повноваження сільської, селищної, міської ради та сільського, селищного, міського голови територіальної громади, що сформували міську агломерацію навколо обласного центру, не припиняються. Зазначені органи місцевого самоврядування та їх посадові особи продовжують здійснювати свої повноваження відповідно до закону.

8. Рада територіальної громади міста – обласного центру укладає договори про співробітництво з усіма учасниками міської агломерації в порядку, визначеному законом.

9. Бюджети територіальних громад, що сформували міську агломерацію навколо обласного центру, виконуються окремо. При цьому, надходження та витрати бюджетів територіальних громад – учасників відповідної міської агломерацію, формуються в порядку, встановленому Бюджетним кодексом України для об’єднаних територіальних громад...»

Отже, ми отримуємо класичну «матрьошку» – рада в раді, моделі від якої відходимо якраз через об’єднання територіальних громад. Чи потрібно законодавче закріплення такої моделі об’єднання – сумнівно. Чи вирішує така формула проблеми великих міст – навряд чи, і чи місце такого регулювання у законі про добровільне об’єднання, також ні.

А чи можна вирішити подібні проблеми? Можна. Для цього слід внести відповідні зміни у закон «Про співробітництво територіальних громад».

Теги:

Інститут громадянського суспільства Анатолій Ткачук агломерація

Область:

Львівська область

Джерело:

Інститут громадянського суспільства

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...