Володимир Гройсман: Базовим рівнем у питанні децентралізації буде громада: село, селище, місто, а згодом - об’єднані громади

Базовим рівнем у питанні децентралізації буде громада: село, селище, місто, а згодом - об’єднані громади. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман після завершення засідання Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України.

«Усі дійшли згоди, що базовим рівнем має бути громада, село, селище, місто, а у перспективі - об’єднані громади», - зазначив керівник Парламенту.

Володимир Гройсман підкреслив, що у ході дискусії усі учасники засідання підтримали думку, що децентралізація має «триматися на «трьох китах»: надання громадам повноважень, фінансової самостійності і механізмів ефективного контролю за здійсненням цих повноважень. «Коли ми надамо повноваження, ми повинні забезпечити контроль на місцях», - сказав він.

Також, зазначив Володимир Гройсман, виконавчий орган має бути сформований на рівні району і мати відповідну компетенцію; свої виконавчі органи матиме й область.

Як позитив, сказав Голова Верховної Ради, було відзначено результати фінансової децентралізації - грошей на низовому рівні стало більше, «а це ремонт шкіл, доріг, розвиток територій, будівництво нових об’єктів».

Він повідомив, що засідання відбувалося за участю голів обласних рад і глав обласних державних адміністрацій. «Усі були єдині у тому, що Президент сьогодні - стрижень змін, реформ, ми маємо повну підтримку Уряду і Прем’єр-міністра України», - сказав він.

Володимир Гройсман також повідомив, що найближчим часом Конституційна комісія обговорюватиме зміни до Конституції у частині децентралізації, аби знайти компромісний варіант, який би згодом підтримав весь Парламент.

Керівник Парламенту підкреслив, що мають бути запропоновані такі моделі змін, які б «мали шанс бути ухваленими в українському Парламенті» і закріплювали для місцевого самоврядування принципи повсюдності та фінансової спроможності, зокрема, у частині надання громадам права на частину загальнодержавних податків.

Також, вважає Володимир Гройсман, у проекті змін мають бути передбачені механізми реагування на порушення Основного закону, зокрема, у частині проявів сепаратизму та намагань порушити територіальну цілісність держави. «Це дуже важливе питання, це було видно на прикладі дій парламенту Криму. Тоді треба було мати чіткі механізми зупинки сепаратизму», - сказав Володимир Гройсман.

Він також повідомив, що ближчим часом має намір провести консультації з фахівцями Венеціанської комісії.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...