Формування місцевих бюджетів-2017 в межах децентралізаційної реформи обговорили на Черкащині

У Черкасах вдруге відбулося засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування. Тут представники Асоціації міст України, обласні й міські владці разом з народними депутатами обговорили перебіг децентралізаційних процесів на Черкащині, а також недоліки у проекті держбюджету-2017.

За словами фахівців, кошторис на наступний рік має низку видаткових ризиків для місцевих бюджетів. З-поміж основних – це й зміни у спрямуванні освітньої та медичної субвенцій, вилучення з державних програм соціального захисту компенсаційних виплат і соціальних пільг. Покриття цих та інших видатків планують передати на місцевий рівень. Водночас голови міст та сіл говорять, що такі бюджетні новації потребують додаткового розгляду. Оскільки ті додаткові кошти, які завдяки фінансовій децентралізації наповнили місцеві скарбниці, вони могли б спрямувати на благоустрій та розвиток територій.

Цьогоріч проект державного бюджету на 2017 рік підготували вчасно. Тож у громадськості є час, аби обговорити всі нюанси, зауважив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань.

– Добре, що ми маємо близько двох місяців на те, аби обговорити головний кошторис країни на наступник рік, бо, приміром, торік такої можливості не було, – наголосив Ярослав Березань. – Тож зараз через народних депутатів та через Асоціацію міст України можемо вплинути на деякі моменти, які не задовольняють людей на місцях. Зрозуміло, що якщо передаються повноваження, то під них має бути й фінансовий ресурс або інструмент, завдяки якому необхідні гроші можна заробити.

Він зазначив, що зараз країна потребує прийняття низки законів щодо децентралізації, аби повною мірою врегулювати діяльність тергромад, а також отримання й розподілу ними наявного фінансового ресурсу.

– Утворення територіальних громад – процес незворотній, – розповів заступник очільника області. – Зараз у нас діє три громади, ще у трьох в кінці року відбудуться вибори. Щоправда, є низка запитань до ЦВК щодо призначення виборів та, найголовніше, відмови у їх проведенні. Важливо, щоб самі громадяни розуміли переваги об’єднання. Приміром, завдяки фінансовій децентралізації, помітно зросли доходи в наших перших ОТГ. Тому спільно з фахівцями Асоціації міст їздимо, спілкуємося з людьми у межах «Децентралізаційного марафону».

Народні депутати, котрі також взяли участь в обговоренні, пообіцяли й надалі підтримувати Черкащину, зокрема й тергоромади, на загальнодержавному рівні.

– На останньому засіданні бюджетний комітет підтримав одинадцять правок до законопроекту 5131, що стосуються змін до Бюджетного кодексу, – відзначив народний депутат Олег Петренко. – Перша регламентувала, щоб у бюджеті нарешті з’явилося окремим видатком фінансування заходів із національно-патріотичного виховання. Решта десять – вимоги Асоціації міст України. Ці правки якраз знімають ці болючі для місцевого самоврядування питання. Зокрема, пільгового перевезення, фінансування освітніх та медичних закладів, видатки на санаторії та інші.

Він додав, що в європейських країнах бюджет приймають на три роки, а не на рік, як в Україні. Це допомагає підприємцям, інвесторам, громадськості адаптуватися до змін. Тож таку практику необхідно запровадити і в нашій державі, переконаний Олег Петренко.

Область:

Черкаська область

Джерело:

Сайт Черкаської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...