Шишацька ОТГ святкує рік свого заснування: перші підсумки

Одна з перших і найбільших об’єднаних територіальних громад Полтавщини — Шишацька — за рік свого існування досягла неабияких результатів. Як зауважив вчора голова Полтавської ОДА Валерій Головко під час візиту в Шишаки, спрацювали на тверду "п’ятірку" по 5-бальній системі. 

Очільник області приїздив на запрошення громади з першим заступником Андрієм Пісоцьким та чималим "десантом" керівників профільних департаментів та управлінь — управління капітального будівництва, департаментів охорони здоров’я, освіти та економічного розвитку, управлінь культури та житлово-комунального господарства, Державною службою з надзвичайних ситуацій. 
Поїздка була робоча: керівництво громади розповідало про проекти, які вже вдалося реалізувати або ж розпочати, обговорювали ідеї, які планують втілити в життя, проте для цього потрібна підтримка і допомога обласної влади. Предметно говорили і про проблеми та шукали шляхи їх вирішення. 
Першим пунктом у програмі поїздки став всесвітньо відомий музей-садиба Миколи Гоголя у Гоголевому. На території заповідника, поруч із туристичною принадою, знаходиться недобудована двоповерхова споруда. Це Будинок культури, будівництво якого розпочали ще у 70-х роках минулого століття. Як зауважив депутат обласної ради Віктор Скочко, є проект завершення цього довгобуду. У будівлі хочуть розмістити зал урочистостей, сучасну картинну галерею, розширити виставкові площі самого музею. Натомість Валерій Головко запропонував розмістити в будівлі (якщо потрібно — то запроектувати додатковий третій поверх) ще й міні-готель.
Виставково-готельний центр чудово доповнив би музейний комплекс. Очільник області згадав про візит Міністра культури Євгена Нищука і розмову про те, що Уряд якраз такі проекти розвитку і підтримуватиме. Тим паче, що 2019 році виповнюється 210 років з дня народження Миколи Васильовича Гоголя. Тож у земляків письменника є рік для того, щоб владнати всі юридичні аспекти, доробити проект і пройти експертизу. 

Орієнтовна вартість будівництва — біля 20 млн грн. Під час обговорення домовилися, що добудову і реконструкцію можуть розпочати наступного року спочатку коштом обласного бюджету (на умовах співфінансування з місцевого). І паралельно подати проект на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, подавши його на конкурс. Цілком можливо долучити до фінансування проекту і народних депутатів від Полтавщини. 

— Думаю, що наступного року буде продовжено практику щодо виділення коштів з державного бюджету на підтримку діяльності народних депутатів. Ми домовимося з представниками Полтавщині у Верховній Раді, щоб вони узгоджували з нами пріоритетні напрямки — і тоді кошти виділятимуться під конкретні об’єкти, — додав Валерій Головко. 

У комплексі з добудовою виставково-готельного центру необхідно буде укріпити береги ставка, що знаходиться на території заповідника. Як прокоментував заступник начальника Полтавського обласного управління водних ресурсів Держводагенства України Володимир Кириленко, востаннє береги укріплювалися 35 років тому. Під час оглядин Валерій Головко дав доручення розробити проектну документацію, щоб розпочати роботи на об’єкті. 

Наступні зупинки — ФАП (Фельдшерсько-акушерський пункт) у Гоголевому та Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) у Шишаках. У обох закладах нині триває реконструкція. Шишацька ОТГ за підтримки Департаменту охорони здоров’я на власних теренах розпочала реформування медицини. У громаді не просто 8 ФАПів об’єднали навколо Центру, а й стали учасниками пілотного проекту Світового банку щодо забезпечення закладів первинної медицини якісним і сучасним обладнанням. 

Реконструкцію роблять згідно з вимогами міжнародних інституцій. Як говорить голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка, ремонт ФАПів розпочали з найвіддаленіших сіл, адже на селі два насущні проблеми — це охорона здоров’я та дороги. 

У ФАПах ОТГ передбачено швидкісний інтернет, адже тут діє електронна система управління. Інтернет також потрібен для діагностики та консультування з обласними вузькопрофільними спеціалістами. Говорили і про безбар’єрність. Вимога голови ОДА — щоб у всіх закладах було передбачено не лише пандуси для візочників, а й туалети, двері необхідної ширини, аби зручно було рухатися людям з фізичними обмеженнями, відсутність порогів тощо. 
— Всі проекти, які розглядаєте і реалізуєте — медичні, освітні, у закладах культури та соціального захисту — починайте з доступності. Залучайте ініціативну групу експертів на чолі з Іриною Твердохліб, обласний Комітет доступності, узгоджуйте з ними проект і будівельні роботи, — додав Валерій Головко.

Ще один проект, який обговорювали у Шишаках, — створення сучасного полігону твердих побутових відходів на існуючому сміттєзвалищі, щоб закрити 15 звалищ, які знаходяться мало не в кожному селі громади. Зараз у об’єднаній громаді встановили 300 сміттєвих баків, побутові відходи збирають сміттєвози. Проте мріють про будівництво сортувальної лінії і переробку сміття. 
— Існуюче сміттєзвалище розташоване на ділянці площею 4 гектари. Тут дві карти: одна заповнена, інша в резерві, — прокоментував начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Едуард Рева. — Замовляємо проект для полігону з облаштуванням сортувальної лінії, під яку необхідно буде відвести додатково земельну ділянку. Спочатку робимо проект для ОТГ, проте прорахуємо також можливість створення тут субрегіонального проекту поводження з побутовими відходами, який зараз апробується на прикладі Полтави та п’яти прилеглих районів. 

Підсумовуючи поїздку і побачене, Валерій Головко зауважив, що Шишацька об’єднана громада — це приклад того, що реформа децентралізації необхідна для України. Адже на сьогодні громаді вдалося зробити те, про що ще три роки тому тут навіть і мріяти не могли. 
— Змінилася психологія людей, які очолюють громаду. Гроші, які ви отримали завдяки фінансовій децентралізації, не лежать на рахунках мертвим вантажем, вони працюють на кожного конкретного мешканця громади. Звісно вам важко, бо ви перші, проте маєте безцінний досвід, який з книг важко почерпнути. На вас зараз рівняються, вас беруть за приклад і не лише на Полтавщині, а й в Україні, — резюмував очільник області. 

Область:

Полтавська область

Громади:

Шишацька селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Полтава інфо»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...