Донбас переймає польський досвід децентралізації

Керівники громад з Донецької, Луганської та Харківської областей побували з робочою поїздкою в Польщі, де вивчали менеджмент в органах місцевого самоврядування гмін, повітів і воєводств (польський аналог громад, районів і областей).

«Така поїздка з обміну досвідом в країни Євросоюзу дуже важлива для представників місцевої влади, - зазначив експерт з децентралізації Сергій Попов. - Сьогодні ми знаходимося на початку шляху впровадження реформ в Україні. Польща вже пройшла цей шлях, і ми бачимо величезні зміни, які відбулися тут за двадцять п'ять років. Керівникам місцевого самоврядування випала унікальна можливість вивчити польський досвід, зіставити його з тим, що доведеться пройти їм самим, побачити результати впровадження реформ та почерпнути кращі практики, щоб уникнути можливих помилок ».

Протягом тижня, делегація побувала в кількох повітах Підкарпатського і Мазовецького воєводств, де проводилися зустрічі з представниками місцевого самоврядування, семінари, відвідування соціальних та інфраструктурних об'єктів в містах і селищах.

«Ми побачили практичні результати реформи місцевого самоврядування, - зазначила староста села Привілля Черкаської об'єднаної територіальної громади Тетяна Колесник. - Нашій громаді всього рік, але вже зараз ми можемо оцінити переваги проведеної реформи. Побувавши в Польщі, я зрозуміла, в якому напрямку треба рухатися, щоб розвивати наше село і громаду в цілому».

Українців здивувала невелика чисельність апарату місцевого самоврядування і, як наслідок, скромні бюджетні витрати на його утримання - всього 2-3 %, включаючи оплату комунальних послуг. При цьому виконавчі органи повністю виконують свої поточні функції і працюють над проектами розвитку.

Результати такої діяльності своїми очима побачили члени делегації. Перш за все це відмінні дороги, навіть у польській глибинці - у Підкарпатському воєводстві було побудовано 90 % нових асфальтованих доріг між малими населеними пунктами.

«Найбільше мене вразило те, що за 25 років поляки змогли досягти багато чого, зробили величезний ривок в своєму розвитку. Нам є чому повчитися, - поділився думкою заступник голови Шаховської сільської громади Олексій Шапко. - Під час поїздки ми отримали практичний досвід із залучення інвестицій. У Польщі навіть в невеликих громадах реалізуються 95 % інвестиційних проектів, тоді як у нас доводяться до кінця не більше 15 %. В результаті польська глибинка в корені відрізняється від нашої сільської місцевості. Навіть в невеликих ґмінах ми побачили сучасні стадіони і басейни, повсюдно проведено централізованої водопостачання і каналізація. Це те, до чого нам треба прагнути, і ми отримали практичні знання, як це можна здійснити».

Всі польські воєводства і повіти активно залучають інвестиції. Українська делегація відвідала нові очисні споруди, рекреаційні басейни під відкритим небом і криті, оглядовий майданчик на одній з веж монастиря Кармелітів, побудовані за рахунок залучених коштів.

У Польщі забезпечено стовідсоткове інтернет-покриття, причому діє соціальна програма, коли малозабезпеченим сім'ям з бюджету ґміни купують комп'ютер і оплачують користування всесвітньою мережею.

Про соціальну спрямованість роботи органів місцевого самоврядування свідчить також уважне ставлення до людей з особливими потребами. Делегація побувала в центрі самодопомоги, відкритим громадською організацією, в якому людей з психоневрологічними діагнозами адаптують до звичайного життя в суспільстві. Вони там навчаються, здобувають професію, опановують побутові навички. І суспільство, в свою чергу, проявляє терпимість до таких людей, яких бачить поруч на вулицях, в магазинах, в офісах.

Окрема тема - освіта. Школи, дитсадки, центри дитячої творчості вразили сучасним дизайном, ремонтом та оснащенням. До слова, витрати на утримання установ освіти займають близько 60 % бюджету ґмін. Тобто поляки роблять ставку на майбутнє, не шкодуючи коштів на виховання підростаючого покоління.

Поїздка була організована фундацією «TERRA HUMANA» за особистої участі голови організації Ярослава Біттеля, фінансову підтримку надав уряд Польщі. За організацію поїздки делегатів від Донецької області відповідав Офіс Реформ.

Світлана Денисенко

12.10.2016 - 14:37 | Переглядів: 9624
Донбас переймає польський досвід децентралізації

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область Луганська область

Джерело:

Антикризисный медиа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...