У пошуках фінансування: де Кіровоградщині взяти кошти на розвиток інфраструктури

Головам територіальних громад Кіровоградщини та представникам органів місцевого самоврядування розповіли, де шукати кошти на розвиток інфраструктури своїх територій.

Учора, 3 жовтня, у Помічній Добровеличківського району відбулася громадська дискусія «Децентралізація у дії. Особливості розвитку об’єднаних територіальних громад», у якій взяли участь Мінрегіонбуд, експерти швейцарсько-українського проекту DESPRO та активісти ГО «Спільна дія», а також міські, сільські та селищні голови з Кіровоградщини та Тернопільщини.

Під час дискусії експерти, органи місцевого самоврядування та активісти обговорили питання пошуку інвестицій, основні проблеми та переваги децентралізації, коли відбудуться вибори до ОТГ, а також розповіли про досвід новостворених громад на Кіровоградщині та Тернопільщині.

Де взяти гроші громадам?

Начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації Мінрегіонбуду Лілія Попова розповіла, що додаткових шляхів фінансування громад з державного бюджету, як мінімум, три – Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР), субвенція та участь у конкурсах від Мінрегіонбуду. За словами пані Лілії, на жаль, органи місцевого самоврядування не завжди можуть ці кошти грамотно «взяти».

«В Україні загальні місцеві бюджети за рахунок бюджетної децентралізації збільшилися у 5 разів. Зокрема, на Кіровоградщині місцеві бюджети отримали втричі більше, ніж минулого року. Це значно розширило фінансові можливості місцевої влади. При цьому також не варто забувати про написання власних проектів, на фінансування яких держава виділяє чималі кошти», – наголосила Лілія Попова.

Доступні 3 млрд грн на інвестиції не завжди можуть взяти

Минулого року Мінрегіонбуд отримав на фінансування проектів від ДФРР 2 млрд 900 тис. грн, з яких на Кіровоградщину було виділено 90,7 млн грн. Із цих коштів у 2015 році було реалізовано лише трохи більше 80%. У 2016 році ДФРР виділив 3 млрд грн, з яких для Кіровоградщини передбачено 54,7 млн грн. Але навіть ця сума реалізується не повністю.

«Гроші виділяються лише на конкретні проекти та програми. На жаль, як показує практика, навіть ці кошти регіони використовують не достатньо. То проекти не достатньо якісно написані, то не встигли реалізувати кошти. А вони потім повертаються у Мінрегіонбуд, замість того, щоб стати поштовхом для розвитку інфраструктури регіону», – наголошує Лілія Попова.

Субвенція для ОТГ: 1 млрд грн на розвиток інфраструктури

Право отримати субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури територіальної громади мають лише ті громади, які внесені у перспективний план ОТГ.  Загалом у 2016 році з державного бюджету виділено 1 млрд грн на розвиток інфраструктури 159 ОТГ.

«Сума державної субвенції на розвиток ОТГ розраховується виходячи з території громади та кількості людей, які на ній мешкають. За результатами попередньої роботи можу сказати, що у на розвиток ОТГ громади отримують субвенцію від 950 тис. грн до 23 млн грн. Ці кошти виділяються на проекти, які передбачають покращення якості адмінпослуг у регіоні, розвиток бюджетних установ, інфраструктури, транспорту, благоустрій території», – говорить Попова.

Як розповідає представник Мінрегіонбуду, написання проектів для отримання субвенції краще узгоджувати з облдержадміністрацією. Це не контроль за роботою громад, а лише один із способів співпраці для більш якісного написання проектів.

 «Ми плануємо наступного року вдвічі збільшити субвенцію з державному бюджету, оскільки кількість громад з кожним роком збільшується. У 2016 створено 25 ОТГ. Ще 196 чекають на проведення виборів», – каже Попова.

Об’єднані громади Кіровоградщини (Маловисківська та Бобринецька) цьогоріч отримали субвенцію на суму більше 8 млн грн на реалізацію 6 проектів (ремонт даху школи, купівля автобусу, енергозбереження, реконструкція школи, капітальний ремонт дитячого садка, покращення водопостачання, ремонт доріг). Новоукраїнська ОТГ цьогоріч не отримала державної субвенції, оскільки вибори тут пройшли навесні. Мінрегіонбуд обіцяє, що наступного року Новоукраїнська ОТГ також отримає свою субвенцію розбудову інфраструктури.

Реалізовувати проекти і… перемагати

Ще один шлях отримати приємний фінансовий бонус для громад – це відправляти свої проекти на конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», який започаткований Мінрегіонбудом у 2012 році.

«Раз на рік підводяться підсумки конкурсу. Переможці отримують призи від Мінрегіонбуду, а також – можливість відвідати одну з країн Європи і познайомитися з найкращими європейськими практиками самоврядування», – розповідає Попова.

Подача заявок на конкурс триває до 15 жовтня. Цього року конкурсний відбір проводиться за темами:

  • стимулювання економічної активності, створення робочих місць;
  • об’єднання територіальних громад;
  • центри надання адміністративних послуг.

Замість висновків

За словами Лілії Попової, гроші на розвиток ОТГ, покращення інфраструктури та рівня інвестиційної привабливості для регіонів держава пропонує достатньо. Але не завжди вони доступні для органів місцевого самоврядування. І основна причина тут – невміння якісно написати проект і поставити перед собою стратегічні цілі для розвитку своєї території. Більшість сільських, селищних та міських голів і досі чекають, коли до них прийде «розпорядження зверху», де все буде чітко написано – те і те треба зробити, ось беріть гроші. Тут же треба самостійно писати проект, проходити всі кола державної бюрократичної машини, самостійно вирішувати, що є першочерговим для твоєї території і принесе найбільшу користь, а потім, у разі отримання коштів, до копієчки прозвітувати про них.

Для багатьох це непідйомний вантаж відповідальності.  Але якщо ми так впевнено йдемо в Європу, то час і мислити по-європейськи – хочеш жити комфортно, засукай рукава і будь готовий до того, що доведеться ефективно працювати.

Область:

Кіровоградська область

Джерело:

«Перша електронна газета»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...