«Не потрібно боятись об`єднання не за Перспективним планом, так званого «вільного об`єднання».

Будь-яке об`єднання цінне уже тим, що це зміни у свідомості людей, які зрозуміли, що скооперувавши зусилля, можна вирішити питання розвитку, а не і далі генерувати законсервовану бідність громад, існуючу в системі», - зазначив на апаратній нараді РДА у Новій Одесі Валентин Бойко.

13 вересня у Новоодеській райдержадміністрації відбулася розширена апаратна нарада, на якій розглядалося питання щодо стану об’єднавчого процесу у районі та першочергових заходів, спрямованих на пожвавлення реформи органів місцевого самоврядування.

Основним доповідачем, на запрошення районної влади в особі голови РДА Євгена Вербіна, голови райради Миколи Заболотного, - був координатор Миколаївського регіонального офісу реформ Валентин Бойко.

У актовій залі, де відбувалася апаратна нарада, зібралося більше 120-ти чоловік – весь актив Новоодещини, керівники відділів, управлінь та служб, сільські голови.

Голова райдержадміністрації Євген Вербін зазначив, що керівник Офісу реформ не вперше приїздить у Новоодеський район, він не один раз виступав в громадах, зустрічався з сільськими головами. А тепер, коли всі очільники громад зібрались разом, у них є можливість отримати відповідь, так би мовити, «з перших уст» на всі запитання, які хвилюють, в тому числі і питання функціонування освіти, медицини, доріг.

Голова РДА Є.В. Вербін наголосив, що практично у кожному районі області розпочався процес реформування органів місцевого самоврядування, - крім Новоодеського району. За це на останній колегії т.в.о. голови ОДА В`ячеслав Бонь критикував Новоодеський район, що, звичайно, прикро, бо традиційно ми не звикли уступати переваги іншим. Тому актив району повинен згуртуватись на проведення реформи. Потрібно виїжджати в села, вести роз’яснювальну роботу з людьми, брати участь у їх сходках. Буде проводитись інформаційно-роз`яснювальна робота, надаватись всебічна допомога на місцях і працівниками апарату райдержадміністрації. «Ми маємо на це право, і з цим погодився Офіс реформ. Це ніякий не тиск на громади, це наше право і наш обов’язок, як виконавчої влади, яка несе відповідальність за нормальний об’єднавчий процес на теренах району», - зазначив Євген Вербін.

Згідно з Перспективним планом у Новоодеському районі передбачається формування трьох ОТГ: Новоодеської міської, Костянтинівської і Бузької сільських ОТГ. Але на практиці намітилась своя тенденція, наближена до, так званого, «вільного об’єднання». Як поділився Новосафронівський сільський голова, їх громаді, яка за Перспективним планом має увійти у Бузьку сільську ОТГ, поступила усна пропозиція від Щербанів, Єланця. Люди у роздумі, оскільки з`явились ще варіанти, і їм хотілося б скористатись найкращим. Загалом у районі намітились декілька нових формувань не за Перспективним планом, але гальмує активність громад розгубленість: чи будуть законодавчо визнані повноцінними ті об`єднання, які були сформовані поза рамками цього документу? 

Валентин Бойко свій виступ розпочав зі слів, що Україна була, є, і буде демократичною державою; ми рухаємось в напрямку приведення інституту місцевого самоврядування до євростандартів. Проаналізував децентралізаційний процес, який відбувається в Україні і Миколаївській області зокрема. Зупинився на повноваженнях міст обласного значення, якими наділяються об’єднані територіальні громади; зазначив, що Україна ніколи не бачила комплексних системних реформ, які були б здійснені у повній мірі. Реформи передбачають докорінну реконструкцію певної сфери, впровадження цілком нового інституційного та законодавчого поля, кадрове оновлення, і, головне, зміна ставлення усіх нас – жителів громади, чиновників, працівників місцевого самоврядування, бізнесу – до справ своєї громади її майна, ефективності, прийняття рішень.

Детально розповів про шлях становлення і переваги Куцурубської ОТГ, запропонував познайомитись не лише з її позитивним досвідом, а й досвідом ОТГ з інших регіонів України, зазначив, що при бажанні можна організувати і поїзду для вивчення польського досвіду, - головне, щоб самому прагнути розібратись у позитивній суті реформи.

Зупинився на динаміці формування ОТГ на Миколаївщині, назвав процес свідомим та лавиноподібним. У регіоні вже утворилось 15 ОТГ, ще 4 – на завершальній стадії. Всі вони готуються до проведення виборів до кінця поточного року. З 19-ти громад лише 2 – Галіцинівська сільська ОТГ (4 сільські ради) та Баштанська міська ОТГ (1 міська та 9 сільських рад) сформувались у рамках Перспективного плану. Ці громади отримають всі преференції від держави. Однак Перспективний план - це не догма! Основний аргумент – спроможність громади. Ті 17 ОТГ, які сформувались за принципом «вільного об`єднання», після внесення змін до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» також зможуть отримати субвенцію від держави на інфраструктуру, як її отримав Куцуруб (а саме, Куцурубська ОТГ отримала понад 5 млн. грн.)

Валентин Бойко закликав скористатись Законом «Про добровільне об`єднання територіальних громад» допоки діє принцип добровільності. Адже процес не може тривати безкінечно, і держава, зрештою, візьме на себе цю роль. Децентралізаційний процес незворотній. 

Доповідач розвінчав міфи, які заважають реформі органів місцевого самоврядування, наголосив, що реформа проводиться для того, щоб не було «вождізму», а була нормальна робота, яка не залежить від партійних кольорів: у місцевому самоврядуванні України буде одна партія – це об’єднана територіальна громада та її інтереси. 

Закликав не боятись об`єднання «не за Перспективним планом», так званого «вільного об`єднання», адже у будь-який документ завжди можна внести корективи, якщо цього передовсім вимагають інтереси людини. Будь-яке об`єднання цінне уже тим, що це позитивні зміни у свідомості людей, які зрозуміли, що скооперувавши зусилля, можна вирішити питання розвитку, а не і далі генерувати законсервовану бідність громад, існуючу в системі. Нічого страшного позаяк немає, якщо після об`єднання продовжуватиметься процес дооб`єднання. Принаймні, ОТГ, створені «не за Перспективним планом», мають більші перспективи співробітництва в рамках Закону «Про співробітництво територіальних громад». 

Важливо одне: активізувати децентралізаційний процес у районі.

Область:

Миколаївська область

Громади:

Новоодеська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...