Маєте повноваження, будьте готові до відповідальності, - на Полтавщині пройшов семінар для місцевих депутатів (+фото)

Що повинен знати депутат обласної ради, щоб реалізовувати запити громади, яка його обрала. Тонкощі бюджетування — не просто “голосувати за папірці” від розпорядників коштів, а розуміти усі можливості у формуванні бюджету.

Серія семінарів від DESPRO стартувала на Полтавщині за ініціативи голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького. “Це відповідь на запит депутатів, який неодноразово лунав у сесійній залі “Потрібно розібратись”. А для цього потрібно багато знати у правовому і економічному плані, розумітись на “підводних каменях”, щоб не дати ввести себе в оману”, – переконаний голова обласної ради.

«Особисто мене цікавить тема бюджетування, додаткових можливостей. Це одна з причини, чому ми залучили до участі у навчанні депутатів експертів саме міжнародної організації DESPRO, яка спеціалізується на проектах підтримки органів місцевого самоврядування. Тут маса проблем: сьогодні є програми і проектів різного рівня, про які представники громади або просто не знають, або не розуміють, як можна використати ці можливості. Хоча саме вони допоможуть зняти левову часку тиску саме на місцеві бюджети», – переконаний Олександр Біленький.

Та економічна стратегія — не єдина тема, якій присвячена програма. Права і можливості депутата місцевих рад — здавалося б і не питання. Є закони, демократичні, прогресивні і європейські. «Та чи вміють ними користуватись?”, – поставив присутнім запитання провідний експерт Олександр Солонтай. – А хто знає, що можливості і права депутатів обласної ради на їхній території ширші, ніж навіть у народного депутата і в плані отримання інформації, і в плані реалізації ініціатив? І за порушення цих прав, звертаю увагу, – не адміністративна, а кримінальна відповідальність».

Повчитись було чому. Особливо жвавим було обговорення практичних проблем, які виникають у депутатів під час їх роботи. Ініціатор проведення семінарів, голова обласної ради Олександр Біленький пообіцяв — навчання продовжиться. Була б лише зацікавленість депутатів.

«Цікава тема — парцитипаторне бюджетування. Участь громад у розподілі коштів — це нормальна європейська практика, яку потрібно адаптувати до потреб Полтавщини. От розробці механізмів ми і присвятимо наступні семінари», – сказав Олександр Біленький.

19.09.2016 - 16:42 | Переглядів: 10218
Маєте повноваження, будьте готові до відповідальності, - на Полтавщині пройшов семінар для місцевих депутатів (+фото)

Приєднані зображення:

Теги:

Олександр Солонтай

Область:

Полтавська область

Джерело:

ОКІА «Новини Полтавщини»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...