Завдяки бюджетній децентралізації Тернопільщина за показниками соціального розвитку піднялася з 23 на 15 місце, - Степан Барна

Реформа місцевого самоврядування та децентралізація владних повноважень, зокрема бюджетних, піднімає об’єднані територіальні громади та в цілому області України на вищий щабель соціального та економічного розвитку. Про це йшла мова в програмі «Територія» Громадського радіо за участі голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни.

«Ми констатуємо, що виконання місцевих бюджетів показує позитивну тенденцію — перевиконання бюджетів у нас складає майже 300 млн грн. З них 160 млн — це всі населенні пункти, за винятком Тернополя (…) Окрім того, що ми отримали державну субвенцію на підтримку територіальних громад — 141 млн грн, ми ще й отримали додаткові кошти за рахунок Фонду регіонального розвитку  - майже 93 млн грн. та з Соціально-економічного фонду - майже 38 млн грн. Це величезний обсяг ресурсів, які будуть вкладатися у села і містечка Тернопільської області (...) Загальний обсяг суми — 600 млн грн є настільки великим, що створив передумови того, що в Тернопільській області цього року буде реалізовано не менше 350 проектів за рахунок коштів децентралізації», - поінформував Степан Барна.

«Найбідніша з точки зору перспективного плану і можливостей об’єднана громада Тернопільської області — Колодненська, яка об’єднала лише п’ять сіл, перевиконує бюджет на 160%. Також за рахунок державної субвенції на підтримку об’єднаних громад ця громада здійснює ремонт доріг, ремонт адміністративного корпусу, будинку культури, п’ять кілометрів освітлення вулиць. В якому селі України таке може робитися зі старту? (…) Шумська територіальна громада, яка об’єднала 22 села, отримала субвенцію 16 мільйонів гривень. Для порівняння на Фонд регіонального розвитку Тернопільської області в 2014 році виділено було 12,5 млн гривень (…) В Требовлянському районі об’єдналися чотири територіальні громади, які отримали державну субвенцію в розмірі30 млн грн. Хто може уявити ситуацію, що в район приходять такі суми?», - сказав голова Тернопільської ОДА.

За його словами, Тернопільська область достатньо складна з точки зору своїх можливостей. Ще в серпні минулого року область займала 23 місце серед областей України за показниками соціального розвитку, після неї були Луганська і Донецька області.

«Сьогодні Тернопільська область за підсумками півріччя вже займає 15 місце, і динаміка продовжує зростати», - підкреслив Степан Барна.

Він також додав, що в області опрацьовують Перспективний план формування територій громад і ще 23 громади найближчим часом об’єднаються. 

Програма «Територія» Громадського радіо створена за підтримки DESPRO.

DESPRO — це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 

09.08.2016 - 13:04 | Переглядів: 6888
Завдяки бюджетній децентралізації Тернопільщина за показниками соціального розвитку піднялася з 23 на 15 місце, - Степан Барна

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...