Старосалтівська громада отримує методичну і практичну допомогу для успішного початку самостійного бюджетного процесу

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов провів робочу зустріч із керівним складом, депутатами та колективом виконавчого апарату Старосалтівської об’єднаної територіальної громади. В ході якої були обговорені болючі питання, які постали перед громадою після об’єднання. Мета проведення зустрічі вбачалась у наданні методичної допомоги по вирішенню окреслених проблем.

Участь в заході взяли: голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради Людмила Немикіна, перший віце-президент, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов, депутати обласної ради.

За результатами зустрічі Сергій Чернов запевнив, що першочергова необхідність громади полягає в постійному отриманні методичної допомоги щодо організаційних питань, пов’язаних з процесом формування органів виконавчої влади, із переходом з 2017 року на самостійний бюджет.

Серед організаційних проблем громади слід виділити потребу надання юридичних консультацій, проведення навчання, спрямовані на підвищення кваліфікаційного рівня представників виконавчого апарату ради та виконавчого комітету громади. А також допомогу в залученні нових кадрів у сфері соціального захисту населення, медицини, освіти та інших.

«Старосалтівська громада має дуже великий потенціал. Адже сюди входить понад 80 суб’єктів підприємництва, бізнесу, сфери послуг, сільськогосподарських, фермерських підприємств, 6 шкіл, аграрний ліцей, заклади культури, ФАПи. Громада також спроможна збирати достатню кількість коштів для розвитку інфраструктури всіх 20 сіл, які увійшли до її складу», - акцентував Сергій Чернов.

Він також зауважив, що громада має Стратегію розвитку. Проте обговорення показало, що вона потребує серйозного доопрацювання, в тому числі шляхом доповнення конкретними проектами і програмами, які з початку нового року можна буде одразу ж реалізовувати.

З цього приводу Едуард Коновалов, голова Старосалтівської селищної ради сказав: «По всіх населених пунктах, які увійшли до складу громади, ми будемо рівномірно розподіляти гроші, що приходитимуть у 2017 році на спільний рахунок. Ми не збираємось усі гроші, які надходять на рахунок громади, витрачати лише на Старий Салтів. Ми плануємо 70% коштів розподіляти серед усіх рад. А 30% - залишатимемо на фінансування відділу освіти, культури тощо».

Сергій Чернов наголосив на тому, що завдяки внесенню змін до Бюджетного кодексу, з’явилась можливість акумулювати на місцях кошти громад: «Громади отримали право, як і міста обласного значення, зосереджувати у себе 100% податку на землю, на майно, на прибуток підприємств, 60% податку, який сплачує населення, 5% - акцизного податку. Все це має бути використане на розвиток громади».

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської обласної ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...