Закон не зобов’язує територіальні громади об'єднуватися виключно по Перспективному плану

Втрутитися в ситуацію, що склалася довкола потенційної Фурсівської об’єднаної територіальної громади, що на Київщині та надати оцінку дій Київської обласної державної адміністрації в частині проведення реформи з децентралізації – з таким проханням до Мінрегіону звернулася Всеукраїнська асоціація сільських і селищних рад (ВАССР).

В своєму листі Асоціація пояснила, що Фурсiвська сільська рада звернулася до Київської облдержадміністрації з проханням надати висновок щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень про добровільне об'єднання територіальних громад сіл Фурси, Чмирiвка Фурсiвської сільської ради, села Трушки Трушкiвської сільської ради, села Матюшi Матюшiвської сільської ради Бiлоцеркiвського району, сіл Пищики та Безугляки Пищикiвської сільської ради Сквирського району в Фурсiвську територіальну громаду.

Однак у відповідь, як йдеться в листі ВАССР, Київська облдержадміністрація зазначила, що село Фурси не може бути потенційним адміністративним центром об’єднаної громади, оскільки воно знаходиться неподалік міста обласного значення Білої Церкви і що, мовляв, Методика формування спроможних громад надає перевагу для визначення адміністративного центру громади містам обласного значення у порівнянні з селами. Також обласні чиновники пояснили Фурсівській сільській раді, що Перспективним планом формування територій  громад Київської області не передбачено утворення Фурсівської об’єднаної територіальної громади.

Така позиція Київської облдержадміністрації, як зауважує Асоціація, насправді суперечить Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Методиці формування спроможних територіальних громад, тому і звернулася до Мінрегіону з проханням втрутитися в ситуацію.

Редакція сайту «Децентралізація влади» звернулася за коментарем до Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди.

«Шкода, що до цього часу Київською обласною радою так і не схвалено Перспективний план формування громад в межах всієї території області, тому немає правових підстав стверджувати про відповідність чи невідповідність того чи іншого об’єднання цьому плану.

З іншого боку, закон України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» визначає вичерпний перелік повноважень кожного із суб’єктів процесу добровільного об'єднання територіальних громад. Зокрема, частина четверта статті 7 цього Закону зобов’язує обласну державну адміністрацію протягом 10 робочих днів з дня отримання проекту рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад підготувати відповідний висновок, який затверджується розпорядженням голови обласної державної адміністрації. У разі встановлення невідповідності проекту рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад Конституції та законам України, обласна державна адміністрація повертає його на доопрацювання у порядку, встановленому цим Законом (ред.: ч. 6 ст.  7 Закону).», - прокоментував В’ячеслав Негода.

Він вкотре нагадав обласним державним адміністраціям, що вони можуть діяти лише в межах і в спосіб, передбачений законом.

«Закон не зобов’язує територіальні громади об'єднуватися виключно до Перспективного плану формування територій громад областей. Водночас таким громадам слід пам’ятати, що законодавством визначено підстави переведення новоутворених об’єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом та надання фінансової підтримки таким громадам шляхом виділення коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури у разі, якщо її межі повністю відповідають межам, визначеним Перспективним планом формування територій громад області», - додав Перший заступник Міністра.

Нагадаємо, раніше Мінрегіон звертався до асоціацій органів місцевого самоврядування з проханням своєчасно інформувати про факти зволікань з боку місцевих державних адміністрацій або блокування рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад. 

21.07.2016 - 18:10 | Переглядів: 14410
Закон не зобов’язує територіальні громади об'єднуватися виключно по Перспективному плану

Теги:

В'ячеслав Негода ВАССР

Область:

Київська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...