Процес об’єднання громад нарешті почався в Бердичівському районі

Сьогодні на Бердичівщині вирує багато дискусій навколо питання децентралізації та створення об’єднаних громад. Та на жаль, раніше далі розмов справа не йшла.

Зрозуміло одне – цей процес неминучий. Потрібно враховувати і той факт, що в Україні вже нараховується понад 190 об’єднаних громад, які отримують власні прибутки. Окрім цього, такі громади отримують  кошти з державного фонду регіонального розвитку та кошти на розвиток інфраструктури. Ті громади, які вже об’єдналися суттєво відчули покращення.

За ініціативи голови Іванковецької сільської ради та голів інших сіл 6 липня провели обговорення та сесію щодо утворення можливої спроможної громади, на яку прибув народний депутат України Олександр Ревега. Попередньо планується утворення громади, яка складатиметься з шести сільських рад. До складу громади ввійдуть сільські ради: Іванковець, Хажина, Закутинець, Садків, Красівки та В. Нізгірців. Голови п’яти сільських рад та секретар сільської ради В.Нізгірці були присутні.

Обговорення в приміщенні Іванковецької сільської ради тривало близько двох годин. Атмосфера спілкування була напруженою, адже вирішується доля сіл і це вплине на людей. В звернені до присутніх, народний депутат України Олександр Ревега надав усю інформацію щодо реформи децентралізації та об’єднання громад. Важливо й те, що часу лишилось небагато. І якщо громади сіл не зможуть об’єднатись, то лишаться без допомоги від держави.На цьому і наголосив народний депутат України Олександр Ревега.

На обговорення прибув заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Гундич. Він надав попередні розрахунки фінансового управлінняобласної державної адміністрації щодо спроможності громад в Бердичівському районі. Враховуючи ці дані, можна стверджувати, що майбутня громада з шести сільських рад є спроможною. А отже, справа лишається за малим – організувати роботу і нарешті створити об’єднану громаду.

Представники сільських рад, селяни та усі присутнібули більш, ніж переконані, що об’єднатись в громаду вкрай необхідно, адже це дасть можливість самостійно керувати і розраховувати на фінансову допомогу від держави.

Область:

Житомирська область

Джерело:

«РІО «Бердичів»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...