«Хто дійсно думає про свою громаду, той зобов’язаний цим шансом скористатися», - сільський голова про об’єднання громад

«Вже завершили ремонт амбулаторії, капітальний ремонт дитячого садка, ми купили шкільний автобус, ремонтуємо фельдшерсько-акушерський пункт, робимо дорогу, купуємо обладнання для школи… А ви кажете, що це балачки?!»

Так своїм досвідом і перевагами децентралізації ділилася Олександра Шереметьєва, голова сільської ради Омельницької об’єднаної громади, що на Полтавщині, виступаючи на регіональному Форумі місцевого самоврядування «Досвід реформ», що відбувся 1 липня в м. Суми.

«Я спочатку була проти реформи. А потім сіли і порахували: до об’єднання наші 4 громади мали бюджет 4,2 млн. гривень, після – 17,9 млн гривень. Крім цього ще 4,9 млн сьогодні поступило субвенції від держави. Для мене нині складне завдання - освоїти ці кошти», - сказала голова сільської ради.

Спростувала перед учасниками Форуму всі міфи, які поширюють противники реформи місцевого самоврядування, Ірина Грозенко, керівник виконавчої дирекції Чернігівського регіонального відділення ВАССР, голова постійної депутатської комісії Чернігівської обласної ради з питань розвитку та реформування місцевого самоврядування, децентралізації та євроінтеграції. За її словами, за децентралізацією – майбутнє.

«Хто б що не говорив, а наші 5 об’єднаних громад успішно працюють. Жодну школу, дитячий садок не закрили. Жоден працівник у сільської ради не залишився без свого робочого місця. Секретар сільської ради працює в центрі надання адмінпослуг, бухгалтер – у відділі бухгалтерії ради об’єднаної громади, землеупорядник – у відділі земельних ресурсів громади. Всі працевлаштовані. Заробітна плата вища, ніж вона була в колишніх сільських радах. А ще, на всю інфраструктуру Чернігівської області виділено 92 млн. гривень, а на інфраструктуру 5 об’єднаних громад держава виділила 32 млн. гривень. Цифри самі говорять про себе», - наголосила Ірина Грозенко.

Вона закликала представників місцевого самоврядування Сумщини не боятися проявляти ініціативу та активно долучатися до втілення реформи.

Голова сільської ради Березівської об’єднаної громади (єдина громада, яка створена на території Сумської області) Надія Артеменко запросила в гості до своєї громади тих сільських і селищних голів, які сьогодні поки займають позицію спостереження за тим, як рухається реформа. Каже, необхідно, щоб вони на власні очі побачили переваги децентралізації.

«Сьогодні нам держава дає шанс змінити ситуацію на користь громад, на користь місцевого самоврядування. Хто дійсно думає про свою громаду, той зобов’язаний цим шансом скористатися. Я нікого не буду агітувати – це не моє завдання. Це питання вашої совісті і відповідальності перед людьми, які вас обрали», - звернулася до сільських голів Надія Артеменко.

Довідка

У першому регіональному Форумі місцевого самоврядування «Досвід реформ» за організації Сумської обласної ради взяли участь керівництво Сумської обласної ради, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, обласних рад інших регіонів, а також понад 500 представників органів місцевого самоврядування,  міжнародні та українські експерти у сфері розвитку міст та муніципальної політики.

02.07.2016 - 13:10 | Переглядів: 10539
«Хто дійсно думає про свою громаду, той зобов’язаний цим шансом скористатися», - сільський голова про об’єднання громад

Відео:

Теги:

ВАССР

Область:

Сумська область Полтавська область Чернігівська область

Громади:

Омельницька сільська об’єднана територіальна громада Березівська сільська об’єднана територіальна громада Березівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...