Децентралізація: зростання бюджетів і перспективні проекти

Позитивний ефект бюджетної децентралізації відчули на собі більшість міст Донеччини. За п'ять місяців 2016 року в загальний фонд місцевих бюджетів Донецької області за територіями, підконтрольним українській владі, з урахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло 6511,2 млн. грн. податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

Надходження власних і закріплених доходів до загального фонду бюджетів міст, районів і об'єднаних громад області склали 1,936 млрд. грн. У порівнянні з відповідним періодом 2015 сума збільшилася в 1,5 рази або на 661,1 млн. грн.

Одним з лідерів по збільшенню надходжень до місцевого бюджету став Маріуполь (сума зросла майже на 195 млн. грн. або в 1,5 рази). Основним джерелом доходів до міського бюджету є податок на доходи фізичних осіб, який за 5 місяців п. р склав 516,8 млн. грн.

Збільшення дохідної частини бюджету і співпраця влади і бізнесу дозволяють реалізувати ряд проектів, спрямованих на поліпшення соціальної сфери та загальну економічну ситуацію в місті.

Вже цієї осені в Маріуполі планується будівництво найбільшого на Азовському узбережжі технологічного зернового терміналу з можливістю переробки до 2 млн. тонн зерна. Директор Маріупольського морського торгового порту А. Олійника розповів про плани перспективного розвитку порту, які дозволять підвищити прибутковість підприємства, а значить, з'явиться можливість збільшити зарплати співробітникам.

Розвиток європейських міст починається з будівництва якісних доріг, отже, розвиток Маріуполя, як європейського міста, неможливо без вирішення проблем дорожнього покриття. У місті потребують ремонту 80% доріг. У цьому році на ці цілі виділили 60 мільйонів гривень, крім того, в Маріуполі почали працювати два заводи з виробництва асфальту.

Також вирішується питання зсувів. Жителі довколишніх територій скаржилися на те, що їхні земельні ділянки піддаються зсувним процесам. В ході цього проекту були створені габіонні стіни, які їх запобігають. Система зливових каналізацій дозволяє зменшити ризики виникнення зсувних ситуацій в балці і житлових будинках. На сьогоднішній день практично готові Східний, Західний і Північний відроги, очисна станція також знаходиться на завершальній стадії.

Завдяки співпраці з приватним бізнесом, позитивні зміни відбуваються і в сільській місцевості. У майбутньої Микільської (Володарської) територіальній громаді компанія «Харвіст» і голови сіл Нікольського району підписали Програму соціально-економічного розвитку, що визначає порядок взаємодії влади і бізнесу. Тепер з одного гектара землі компанія щорічно виділятиме сорок гривень на розвиток і підтримку соціальної інфраструктури восьми сіл, в яких знаходяться активи підприємства.

«З кожного орендованого гектара ми добровільно віддаємо кошти на фінансування проектів соціального призначення. Визначення їх першочерговості обговорювалося нами колегіально за круглим столом за участю представників сільських громад, враховувалися побажання жителів і потреби сіл », - розповів генеральний директор« ХарвІст »Дмитро Скорняков.

За словами голови Нікольського райради Василя Мітько, договірне співробітництво між селами і підприємством налагоджено давно, а підписання меморандуму лише юридично закріпило склалися взаємини.

«Такий документ, в якому обумовлені умови, визначені напрямки, план заходів і зафіксована сума, ми підписали вперше. Угода допоможе нам взаємодіяти на більш високому рівні і працювати більш плідно », - повідомив Василь Мітько. На його думку, бізнес обов'язково повинен бути соціально відповідальним, надавати допомогу і співпрацювати з громадою, щоб люди відчували підтримку.

Програмою соціально-економічного розвитку передбачено створення нових робочих місць, допомога в ремонті сільської інфраструктури - шкіл, дитячих садів, стадіонів. Також планується будівництво дитячого майданчика в Старченкове і реалізація масштабного проекту по забезпеченню водопостачання сіл Тополине і Бойове. Вартість меморандуму, підписаного на чотири роки, становить 1 мільйон 70 тис. Гривень. Однак ця сума не є фіксованою і буде збільшуватися. Особливо якщо налагодиться обстановка в регіоні і підприємство зможе обробляти землю в тих обсягах, які були раніше.

Область:

Донецька область

Громади:

Маріупольська територіальна громада

Джерело:

«RBN»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...