Щоб уникнути неспроможних громад, необхідно об’єднуватися за перспективним планом, - Сергій Чернов (+відео)

Лише за перший рік дії фінансової децентралізації кількість дотаційних громад зменшилася на 20-25%. Про це сказав голова Харківської обласної ради, голова Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов в програмі «Децентралізація – влада громади» каналу «Рада».

За його словами, щоб уникнути помилкових випадків об’єднання громад, щоб уникнути неспроможності громади вирішувати самотужки питання місцевого значення, необхідно об’єднуватися за перспективним планом формування територій громад тієї чи іншої області.

«Все повинно базуватися на прагматичних розрахунках і на стратегії розвитку. Об’єднатися заради того, щоб об’єднатися - таке  нікому не потрібно. Є науковий підхід, досвід (…) Якщо громада буде дотаційною - то це не місцеве самоврядування», - сказав Сергій Чернов.

Він поінформував, що в Харківській області триває процес добровільного об’єднання територіальних громад. На сьогоднішній день створено три об’єднані громади. В одній з них вже відбулися перші місцеві вибори, а в кінці липня проведуть вибори в двох інших громадах. Ще п’ять громад  завершують підготовку документів щодо об’єднання.

Сергій Чернов також наголосив, що в області докладають зусиль для організації навчання кадрів для органів місцевого самоврядування, зокрема для об’єднаних громад.

«Ми зацікавлені у використанні досвіду особливо країн з розвинутою демократією з тим, щоб використати їх досвід у проведенні реформ, особливо фінансової децентралізації – як брати на себе відповідальність, як розпорядитися коштами, як побудувати стратегію розвитку території,. Наше завдання – навчити кадри, які приходять керувати об’єднаними громадами. Ми постійно проводимо навчання, зокрема в рамках обласної асоціації місцевого самоврядування. Сім груп по п’ятнадцять осіб навчали по домовленості з польським проектом», - зазначив голова.

Він констатував, що реформа місцевого самоврядування, як і будь-яка інша реформа, має супротив, який необхідно долати і за 2-3 роки завершити втілення реформи.

«Необхідно проводити кардинальні зміни і забезпечити реформу на всіх рівнях місцевого самоврядування, а не тільки на базовому рівні. Треба щоб відбувся потужний рух знизу. Якщо люди побачать переваги реформи, зміну якості життя в об’єднаних громадах на своїх територіях, то вони будуть вимагати від всіх рівнів влади, щоб це продовжувалося і відбувалося швидко. Якраз реформаторське крило влади, маю на увазі Мінрегіон, який є ініціатором реформи і ми вдячні, що міністерство  працює послідовно в цьому напрямку, повинно отримати підтримку знизу -  повинні об’єднатися  рух на місцях і реформаторське крило центрального рівня…», - додав Сергій Чернов.

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

29.06.2016 - 13:58 | Переглядів: 11062
Щоб уникнути неспроможних громад, необхідно об’єднуватися за перспективним планом, - Сергій Чернов (+відео)

Відео:

Теги:

УАРОР

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...