Рада Європи надасть експертну оцінку перебігу децентралізації в Україні

Цього тижня представники держав-членів Ради Європи провели фаховий огляд стану і перспектив реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади та децентралізації в Україні. Протягом двох днів делегація провела більше 10 зустрічей з різними групами українських стейкхолдерів/заінтересованих сторін, зокрема з народними депутатами, керівництвом залучених міністерств та всеукраїнських асоціацій. За результатами цих дискусій європейські експерти найближчим часом нададуть Мінрегіону, як координатору реформи, письмовий фаховий огляд «Секторальна децентралізація в Україні», де міститимуться оцінка стану децентралізації в країні та рекомендації щодо її подальшого впровадження.

«Перш за все, вас треба привітати з тими успіхами, яких вже досягнуто. Ми побачили багато позитивного щодо об’єднання громад, фінансового стимулювання цього процесу. Вдалою вважаємо фіскальну децентралізацію, яка дозволила збільшити місцеві бюджети в середньому на 42 %. Це важливі кроки в правильному напрямку», — зазначив Даніель Попеску, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації (Рада Європи) під час підсумкової нарада у Мінрегіоні.

«Ми чули різні позиції щодо майбутніх змін до Конституції України в частині децентралізації. Вважаємо за правильне, що Уряд, не чекаючи прийняття відповідного законопроекту в Парламенті, робить реформу в межах чинної Конституції, але все ж не забуває нагадувати народним депутатам про необхідність цих змін. Сподіваємося, політичний консенсус буде знайдено», — сказав Даніель Попеску.

При цьому він підкреслив, що попри спільну зацікавленість у проведенні децентралізації, яка декларується більшістю міністерств, ще багато чого треба вирішувати: питання структури і компетенції районів, нагляду за законністю рішень і дій органів місцевого самоврядування, чіткого розмежування повноважень, ресурсів і відповідальності між рівнями місцевого самоврядування, між центральною і місцевою владою, ефективної співпраці між міністерствами, урядом і парламентом, міністерствами і всеукраїнськими асоціаціями, подальшого стимулювання громад і регіонів до розвитку тощо.

У свою чергу, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода подякував європейським колегам за попередні зауваження. «В демократичній державі дискусія серед населення, органів місцевого самоврядування і представників центральної влади щодо тієї чи іншої реформи, а там більше, коли це стосується змін до Основного закону – нормальне явище. І тому для нас дуже важлива підтримка міжнародних партнерів, ваша неупереджена думка щодо перебігу децентралізації в Україні, яка демонструє реальний стан речей без надмірних емоцій і викривлень, бо ґрунтується лише на фактах і чітких оцінках ефективності дій та процесів, що відбуваються в Україні», — зазначив В’ячеслав Негода.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...