12 травня робоча група з децентралізації має розглянути текст відповідного законопроекту про внесення змін до Основного закону

12 травня ц.р. робоча група з питань організації державної влади та децентралізації, що створена у складі Конституційної комісії, має розглянути текст відповідного законопроекту про внесення змін до Основного закону.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради України, Голова Конституційної комісії Володимир Гройсман, підводячи підсумки засідання робочої групи з питань організації державної влади та децентралізації, що створена у складі Конституційної комісії.

В.Гройсман доручив Інституту державного будівництва і місцевого самоврядування ближчим часом опрацювати і узагальнити у порівняльній таблиці надані членам робочої групи матеріали з урахуванням пропозицій членів робочої групи.

Головному юридичному управлінню Апарату Верховної Ради доручено розробити відповідний календарний план роботи з тим, аби 12 травня ц.р. робоча група зібралася для обговорення тексту законопроекту. Після цього робоча група має представити на розгляд Конституційної комісії, наступне засідання якої заплановано на 13 травня ц.р., проект внесення змін до Конституції.

«Я би хотів, щоб у кінці процесу був результат. Вважаю індикатором нашої роботи голосування двічі у Парламенті законопроекту про внесення змін до Конституції у частині децентралізації. Це має відбутися не пізніше 15 липня, бажано на два тижні раніше», - зазначив В.Гройсман.

Під час засідання члени робочої групи зауважували на необхідності визначитися, які саме з конституційних норм і у якому форматі потребують корекції.

Було обговорено концепції реформи з децентралізації влади, моделі місцевого самоврядування. Йшлося про важливість зваженого підходу до цієї реформи та урахування базових принципів Європейської хартії місцевого самоврядування.

Члени робочої групи наголошували на важливості пошуку «золотої середини» у розподілі повноважень центральної та місцевої влади та уникнення конфліктів у трикутнику «Президент-Парламент-Уряд». У цьому контексті Голова Конституційної комісії заявив про важливість «консолідації усіх сил на об’єднання» і знаходження формули владних «балансу і противаг», аби уникати зловживань владою.

Також лунала думка про доцільність запозичення польського досвіду у частині регіонального самоврядування.

22.04.2015 - 22:00 | Переглядів: 17198
12 травня робоча група з децентралізації має розглянути текст відповідного законопроекту про внесення змін до Основного закону

Приєднані зображення:

Теги:

Володимир Гройсман Конституція

Джерело:

Прес-служба Верховної Ради України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...