Сільське господарство, інфраструктура і туризм – ключові напрямки розвитку Міженецької ОТГ

Про це йшлося під час круглого столу з обговорення проекту Стратегії Міженецької об’єднаної територіальної громади, який відбувся 08 червня 2016 року в сесійній залі приміщення Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області.

За словами учасників круглого столу саме ці галузі мають найбільший потенціал до розвитку і в цьому є необхідність. Як сказав голова громади Володимир Брицький, громада має хороший збережений потенціал в сільському господарстві, на території села є унікальний дендропарк і хороші природні умови, однак розвитку цих об’єктів, залученню в них інвестицій перешкоджає поганий стан доріг і слабкий рівень розвитку іншої суміжної інфраструктури.

Учасники заходу обговорювали слабкі та сильні сторони громади можливості та загрози, з якими вони можуть стикнутися. Крім збереженої з радянського періоду матеріально-технічної бази, стратегічно важливим є близькість громади до кордону з Польщею. Саме тому багато уваги було приділено обговоренню можливостей з облаштування митного переходу на території громади. Роман Батючок, заступник голови громади розповів про раніше розроблений проект по облаштуванню такого переходу в сусідніх Нижанковича і про проблеми, через який він не був втілений та які перспективи  Міженця реанімувати цей проект та впровадити його в себе. Це є одне з ключових завдань громади поряд з ремонтом доріг в напрямку розвитку інфраструктури.

Щодо джерел коштів для впровадження цих заходів було розглянуто різні варіанти. Як залучення в основному грантових коштів, так і акумулювання власних ресурсів,  хоча б для співфінансування.

На думку учасників, частково кошти для доріг могло б забезпечити сільське господарство. В громаді є потенціал до розвитку фермерства, садівництва. Є успішні приклади вирощування ягід, є землі, які б були придатними для вирощування фундука. Важливим є лише заходи до залучення у розвиток сільського господарства інвесторів та стимулювання місцевого агропідприємництва.

Разом з тим, за словами, Романа Батючка, необхідно думати і про переробку сільськогосподарської продукції, що збільшувало б її додану вартість, а, відтак, і прибуток. З цього приводу учасники висунули ідею щодо налагодження цеху з обробки та фасування круп, зокрема гречки. Цьому сприяє і попит на ринку і відсутність подібних виробництв в окрузі та навіть в області.

Не менше зацікавлення викликала і сфера туризму. Учасники говорили про шляхи відновлення та промоції дендропарку, про його існуючий занедбаний стан та інші деталі. Разом з тим, крім дендропарку в громаді є високий потенціал розвитку саме агротуризму. Хороша природа, чисте повітря, сільськогосподарський характер виробництва та спосіб життя місцевих жителів, а також велика кількість домогосподарств, які можуть стати агросадибами, географічна віддаленість дають об’єктивне підґрунтя до розвитку.

У підсумку було досягнуто згоди щодо необхідності комплексного руху у розвитку цих галузей. Це дало б найкращий ефект та з часом сприяло б громаді у вирішенні інших менш стратегічних проблем.

Область:

Львівська область

Джерело:

«Громадський простір»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...