В об’єднаних громадах адміністративні послуги будуть максимально наближені до людей

Основні адміністративні послуги, отримати які сьогодні можна переважно в районних центрах, в результаті об’єднання територіальних громад стануть ближчими і доступнішими для населення. Про це в ефірі програми «Європейська держава» на телеканалі «Рада» сказав директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов.

«Якщо аналізувати сучасний стан сільських рад, яких у нас більше 10 тисяч, то треба констатувати, що функцій та повноважень вони майже не мають. Насправді, в більшості випадків вони не надають адміністративних послуг, а лише видають довідки для отримання інших довідок. Наприклад, коли людина хоче оформити субсидію або інший вид соціального захисту, до сільради вона звертається хіба що за довідкою про місце проживання, а основну послугу все одно їде отримувати до райцентру», - пояснив Сергій Шаршов.

Тобто, за його словами, базові адміністративні послуги зосереджені сьогодні в районі, і отримати їх багатьом категоріям населення важко, або, як мінімум, незручно.

«Практичне застосування закону про добровільне об’єднання територіальних громад передбачає, що на території сучасного району може бути створено декілька об’єднаних адміністративно-територіальних одиниць, які матимуть статус, функції і повноваження міста обласного значення. Відбудеться певне розукрупнення районів. І люди отримуватимуть найнеобхідніші адміністративні послуги уже не в райцентрі, а у центрі об’єднаної громади, який у більшості випадків знаходитиметься набагато ближче», - зазначив Сергій Шаршов.

Крім того, він нагадав, що відповідно до закону про добровільне об’єднання територіальних громад, у містах і селах, що увійдуть до складу об’єднаної громади, владу представлятимуть старости. Одна з основних їхніх функцій – збір і первинна обробка запитів населення на отримання адміністративних послуг, а також допомога у оформлення необхідних документів у відповідних інстанціях.

«У нас з 30 тисяч населених пунктів 16 тисяч зараз  взагалі не мають органу влади. Це так звані «села без сільрад». Тут з отриманням послуг найкатастрофічніша ситуація. Для вирішення цієї проблеми вже внесено зміни до закону про місцеве самоврядування, яким передбачається, що об’єднана громада має право прийняти рішення про створення посади старости в кожному населеному пункті, який цього потребує», - повідомив Сергій Шаршов.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...