Фінансовий моніторинг об’єднаних територіальних громад Львівської області

Загальна площа ОТГ сягає 1 107 кв. км, що становить 5,1% від площі області. Чисельність населення в ОТГ становить 66,1 тис. осіб, що становить 2,6%  від загального числа населення області.

Місцевим бюджетам ОТГ області на 2016 рік передбачена з державного бюджету освітня субвенція - 79 млн грн та медична субвенція – 40 млн грн.

14 громад отримують з державного бюджету базову дотацію, 1 бюджет громади затверджено з реверсною дотацією – Новокалинівська ОТГ.

Всього бюджети ОТГ області отримають 24,5 млн грн базової дотації.

Найбільше фінансово залежними від державного бюджету є Новоміська та Вільшанська ОТГ- 66% у доходах громади становить базова дотація, Воле-Баранецька ОТГ – 65%.

Затверджений обсяг доходів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області на 2016 рік з трансфертами з державного бюджету становить 197 млн грн, що усемеро більше від уточнених показників місцевих бюджетів (які увійшли до складу ОТГ) на 2015 рік.

У результаті утворення об’єднаних громад зріс обсяг власних доходів місцевих бюджетів удвічі (на 26 млн грн) порівняно з 2015 роком (з 28 млн грн до 54 млн грн). Основним джерелом наповнення бюджетів є податок на доходи фізичних осіб – 24 млн грн. Наступне джерело за вагомістю - плата за землю – 15 млн. грн.

Об’єднання громад дозволило збільшити власні доходи бюджетів ОТГ на 1 жителя відповідної території, в середньому показник зріс на 360 грн (з 394 грн до 753 грн).

І зрозрахунку на 1 жителя найбільше коштів отримає Тростянецька ОТГ – 2519 грн, найменше – Вільшаницька ОТГ – 252 грн.

Виходячи із фінансових ресурсів, ОТГ вже на початку бюджетного року змогли запланувати у відповідних бюджетах кошти на здійснення видатків розвитку (капітальні видатки) у загальній сумі 8 млн грн.

Найбільший обсяг таких коштів  передбачено Тростянецькою ОТГ – 3,6 млн. грн.

Затверджені обсяги видатків на 1 учня загальноосвітніх закладів у місцевих бюджетах ОТГ становлять від 9,2 тис. грн до 19,3 тис. грн. Зазначене свідчить як про фінансову можливість громади додатково спрямувати власні ресурси на підтримку загальноосвітніх закладів, так і про необхідність проведення оптимізації мережі закладів, оскільки утримання учнів в малокомплектих закладах є витратним.

Найбільша штатна чисельність працівників виконкому (службовців) затверджена Новокалинівською ОТГ – 38 осіб, найменша – Міженецькою ОТГ – 14, Бісковицькою, Луківською та Тростянецькою ОТГ – по 16 осіб.

Виходячи із розрахунку чисельності населення громад та чисельності службовців, можна зазначити, що найбільше навантаження на 1 службовця з надання послуг населенню передбачається у Тростянецькій ОТГ - 505 осіб, найменше – у Новострілищанській ОТГ – 100 осіб. Найбільша питома вага видатків на утримання службовців у фінансовому ресурсі ОТГ (без урахування субвенцій) припадає на бюджет Чукв`янівської ОТГ - 48%, найменша – на бюджети Бабинської, Гніздичівської та Тростянецької ОТГ – по 24%.

Також ОТГ отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у сумі 46 млн грн, що становить 4,6% від загального обсягу по Україні. Найбільший обсяг субвенції становить 6 млн грн в Тростянецькій ОТГ, найменший – 1,5 млн грн у Міженецькій ОТГ.

Область:

Львівська область

Джерело:

«ГалІнфо»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...