У сільських школах Донеччини популяризують децентралізацію

За перспективним планом територіальних громад Донеччини на півночі області в рамках децентралізації має постати Святогірська спроможна громада.  Для сприяння реформі усі школи населених пунктів, які мають увійти до цієї громади, охоплено роз’ясненням переваг децентралізації. Інформаційно-аналітичним центром «Логос» для педагогів, школярів, голів сільських рад протягом квітня-травня проведено презентації у селах Маяки, Сидорове, Богородичне, Долина, Хрестище. Заходи відбулися також і для першої та другої зміни старшокласників, що  навчаються у Святогірській школі.

Віталій Іванов – лектор Центру «Логос» для роботи з молодіжною аудиторією, зазначив: «противники децентралізації думають, що, зупинивши реформу на етапі об’єднання сіл в укрупнені громади, вони зупинять занепад сільських територій». Натомість, лектор звертає увагу, що розробники реформи, передусім, Анатолій Ткачук - директор з науки та розвитку Інституту Громадянського Суспільства, навпаки наголошують, що до занепаду сільські території прирікає якраз відкладання реформи та гальмування із створенням спроможних громад.

У селі Хрестище після участі в «Уроці децентралізації» сільський голова Сергій Чевела запропонував організувати наступне слухання за участі односельців – депутатів сільради, батьків учнів, мешканців Хрестища. Сільський голова поділився роздумами: «Якщо приєднаємося до Слов’янська – місто велике, дотаційне і там об’єктивно менше уваги буде до сільських територій. Якщо ми, навколишні села, створимо спільну громаду із Святогірськом, то це буде дійсно аграрна громада і розвиток села стане пріоритетом».

Після презентацій у кожній школі знайшлись учні та педагоги, які виявили бажання вести просвітницьку роботу для поширення інформації про необхідність децентралізації.

Зокрема, Юлія Римар - учениця Хрестищенської сільської школи – в інтерв’ю телеканалу «САТ», знімальна група якого побувала на «Уроці децентралізації», заявила: «мене цікавить волонтерство». Зацікавлені школярі та педагоги, а також голови сільрад та представники Святогірської міської ради, яка має ініціювати об’єднання громади,  отримали від центру просвітницьку літературу – брошуру  «Функціональна децентралізація: збірник відповідей на типові запитання», а також видання, автором яких є Анатолій Ткачук – ідеолог цієї реформи: «Децентралізація для всіх: від загальної інформації до конкретних порад», «Латвія: довга дорога реформ. Робочі записки».

Проведеними презентаціями переваг децентралізації охоплено близько двох тисяч представників цільових аудиторій (молодь, педагоги, голови сільських рад) у чотирьох регіонах України. Проект центру «Логос» «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини» відбувається у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яку фінансує Європейський Союз та впроваджує Інститут Громадянського Суспільства у партнерстві з Фондом Східна Європа.

Переглянути відео сюжет "Уроки децентралізації" в сільських школах Донбасу  ТУТ.

Переглянути відео сюжет «Старшокласники Святогірська дізналися про децентралізацію від однолітка» ТУТ.

Область:

Донецька область

Джерело:

АКМЦ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...