В рамках децентралізації надання медичних послуг населенню об'єднаних громад повинно бути максимально наближене до людей

Як зазначила Оксана Андрієць в рамках сьогоднішньої прес-конференції, в процесі впровадження реформування місцевого самоврядування, зокрема, добровільного об’єднання територіальних громад в України, в області актуальними постали питання стосовно можливостей об’єднаних громад розвивати систему охорони здоров’я, функціонування лікувально-профілактичних закладів в територіальних громадах, особливостей надання належної медичної допомоги населенню об’єднаних громад.

За останніми даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні створено 169 об’єднаних територіальних громад, на Буковині – 10. «Медична допомога на території новостворених громад краю здійснюється відповідно до існуючої нормативної бази та наявних ресурсів лікувально-профілактичних закладів області, триває робота з утворення на території об’єднаних територіальних громад закладів первинного рівня для обслуговування населення відповідної громади. Так, в Глибоцькій громаді створено центр первинної медико-санітарної допомоги, що перебуває в процесі отримання необхідних дозвільних документів на провадження медичної практики», - повідомила посадовець.

Мешканці тих об’єднаних громад, де власні лікувальні заклади наразі не створені, можуть отримати медичні послуги на районному рівні. Зокрема, Усть-Путильська об’єднана громада здійснила передачу медичної субвенції для надання медичного супроводу своїх мешканців на районний рівень, де давно функціонують відповідні лікувально-профілактичні заклади.

Директор профільного Департаменту наголосила, що для належної імплементації в Чернівецькій області Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в галузі охорони здоров’я, проводяться спільні наради, засідання на рівні районних державних адміністрацій, обласної державної адміністрації та Міністерства охорони здоров’я України.

Відтак Оксана Андрієць озвучила основні проблемні питання, з якими зіштовхуються фахівці Департаменту, працюючи в напрямку реформування медичної галузі краю в процесі децентралізації: реєстрація лікувально-профілактичних закладів як окремих юридичних осіб, підпорядкованість та звітність медичних закладів територіальних громад, можливості створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, що будуть обслуговувати населення різних (суміжних) територіальних громад, питання міжбюджетних відносин у сфері медичного обслуговування населення на різних рівнях надання медичної допомоги.

«Можливості вирішення цих питань будуть розглянуті на черговій колегії Міністерства охорони здоров’я України, що буде присвячена системі організації надання медичної допомоги та фінансуванню міжбюджетних трансфертів в процесі децентралізації, – підсумувала медик. – Яким би складним не був процес децентралізації в напрямку розбудови медичної сфери краю, надання медичних послуг населенню громад повинно бути максимально наближене до людей».

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Сайт Чернівецької обласноъ ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...