Реформа місцевого самоврядування і децентралізація: у Луцьку обговорили досвід Польщі та України

У стінах Луцької РДА відбулася конференція на тему “Шлях Республіки Польща до дієвого місцевого самоврядування”.

Голова Луцької районної ради Валентин Приходько зауважив, що українцям є чому повчитися у поляків, адже Польща уже пройшла цей шлях. Він вважає, що завдяки міцній сільській громаді буде міцна держава, а роль місцевого самоврядування має піднятися до державного рівня.

Віце-консул Республіки Польща у Луцьку Марек Запур зауважив, що місцева влада має бути сильною, а вчитися завжди краще на чужих помилках. Він запевнив, що польські партнери і надалі підтримуватимуть українців у їх починаннях.

Сільський голова села Олипи, лідер сільських організацій і секретар товариства “4 червня” Мая Вінярська-Чайковська розповіла про сільського голову як лідера громади. Так, вона переконана, що сільському голові слід інформувати населення про свою роботу в Інтернеті та спілкуватися із кожним жителем громади. Саме завдяки цьому можна організувати спільну роботу і спільне дозвілля, наприклад, свято вулиці чи навіть свято печеної картоплі. Без спільних дій неможливе і прибарання села. Також варто створити фонд, куди громада зможе накопичувати кошти.

Представник Свєнтокриської обласної ради Роберт Сівєц повідомив про роль суспільних зв’язків. Він переконаний, що громада має бачити резьльтати праці свого керівника. А раніше у громадах не було людині, котра б опікувалася комунікацією, а брак інформації не дуже позитивно пливає на імідж очільника громади. Через брак інформації можна неправильно зрозуміти ті чи інші рішення очільника громади. Тому варто знайти посередника, який би опікувався зв’язком влади та населення. У Польщі, приміром, у деяких громадах випускають газети накладом лише 100 примірників, котрі розмножені на ксероксі, а їх випуском займаються гімназисти старших класів чи студенти-журналісти.

Заступник голови Ради повіту Кєльце, радник, керівник відділу отримання зовнішнього фінансування і державних закупівель, який в каденції 2010-2014 р.р. був заступником Вуйта Гміни Загнанськ Роберт Кашуба розповів про гміну як базову одиницю самоврядування в Польші та базові документи, які регламентують діяльність гміни, про її власні повноваження та повноваження, які делеговані зверху. Повідомив він про складну ситуацію із видачею певних довідок у Польщі. У своєму виступі закордонний гість торкнувся питання особливостей політичної та законодавчої системи у Польщі, а також, де шукати ресурси для наповнення бюджету.

Сільський  голова села Хрусти Гміни Загнанськ, секретар Товариства сільських голів землі Анджей Станєц розповів про задоволення потреб мешканців та про функціонування добровільної пожежної частини.

Доктор політичних наук, професор, експерт Волинського регіонального відділення “Асоціація міст України” Валентин Малиновський повідомив присутніх про еволюцію місцевого самоврядування, польський досвід тощо. Він розповів детальніше про те, що в Україні тільки запроваджується інститут старост, поки на теренах Волинської області не обраний жодний староста. Також науковець наголосив на тому, що в Україні стартувала спільна робота бізнесу і громади, а тому старости мають це зрозуміти. “Розпочала ера конкуреції. Громади мають бути привабливами для інвестора і ті громади, які розпочнуть активну працю – виграють”, – зауважив експерт.

Цікаво, що термін місцеве самоврядування вперше прозвучав в Україні 1990 році, проте досі невідом, чи повністю він наповнився змістом, адже тільки зараз громади отримали реальний шанс набути повноважень.

Знаний експерт, голова Агенції регіонального розвитку у Волинській області Анатолій Пархом’юкрозповів про роль і місце сторости в об’єднаній територіальній громаді. На думку експерта, староста в ОТГ – це ключова реформа, а децентралізація – це ключова реформа, яка може вирішити не лише питання економічної спроможності, а й безпеки держави в цілому, адже там, де сильне місцеве самоврядування немає місця сепаратизму та іншим негативним явищам.

Також він розповів, якими документами регламентується діяльність старост та розповів, чим відрізняється посада старости в Україні та Польщі.

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 березня 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...