В Старосалтівській громаді розроблюють концепцію надання соціальних послуг

Відбулася нарада, присвячена організації роботи мережі закладів соцзахисту, освіти, охорони здоров’я та культури Старосалтівської об’єднаної територіальної громади.

Як зазначила в ході заходу керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Баринова, Старосалтівська є першою об’єднаною громадою в області, тому саме їй приділяється особлива увага з боку Харківської облдержадміністрації та Офісу реформ.

«Ми, як громадський консультаційний центр, системно ініціюємо та проводимо на базі селищної ради зустрічі з різних питань організації роботи в нових умовах, - розповіла Діана Баринова. - Сьогодні немає одного універсального підходу до управління у різних сферах. Тому ми вивчаємо пропозиції жителів та експертів, перш ніж запропонувати на розгляд сесії Старосалтівської селищної ради модель структури управління по кожній галузі».

За словами керівника Офісу реформ, мета обговорень - з одного боку, вирішити питання забезпечення послугами жителів, з іншого - максимально використати можливості бюджету громади з урахуванням субвенцій з державного бюджету.

Обговорюючи питання медичного забезпечення громади, учасники прийшли до висновків, що на перших етапах реформи у якості управлінської ланки доцільно залишити центр первинної медико-санітарної допомоги на рівні району. У сфері соціального захисту, на думку учасників зустрічі, варто організувати роботу уповноважених осіб з питань призначення субсидій та інших соціальних послуг, які працюватимуть у населених пунктах. Разом з тим було вирішено опрацювати питання щодо створення окремого керівного підрозділу з питань соціального захисту населення у виконкомі громади.

Говорячи про освіту, учасники наради погодилися, що вирішити питання підготовки спеціалістів, затребуваних у громаді та Вовчанському районі, можна за наявності власного ПТНЗ. На сьогодні в районі актуальними є сільськогосподарські спеціальності, а також пов’язані із «зеленим» туризмом.

Розвитку туристичної сфери в Старому Салтові учасники наради приділили особливу увагу. На їхню думку, це дозволить збільшити зайнятість населення, створити нові робочі місця у будівництві та галузі обслуговування.

В ході наради було створено робочі групи за означеними напрямками: з питань медичного обслуговування, освіти, соціального захисту, а також культури та туризму. До їх складу увійшли заступники директорів департаментів ХОДА, відділів РДА, голів постійних комісій, старост та представників виконкому об’єднаної громади. До 25 травня вони мають напрацювати пропозиції, які будуть надані до розгляду депутатів Старосалтівської селищної ради.

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...