Професійно-технічна освіта має фінансуватися з кількох джерел - МОН та Мінфін шукали варіанти

У Міністерстві освіти і науки відбулася робоча зустріч Міністра освіти і науки Лілії Гриневич та Міністра фінансів Олександра Данилюка. Метою зустрічі було вирішення кризової ситуаціі з фінансуванням професійно-технічної освіти. 

Сторони погодилися, що ситуація, яка склалался з профтехосвітою після передачі її фінансування на місцевий рівень, вимагає нагального вирішення, однак має кілька складових - проблеми поточного фінансування і необхідність системної реформи управління галуззю профтехосвіти.

Керівники Міносвіти і Мінфіну узгодили, що професійно-технічна освіта має фінансуватися з кількох джерел, зокрема, обговорили варіант фінансування  з державного бюджету за рахунок освітньої субвенції на здобуття учнями ПТНЗ загальної середньої освіти.

Що стосується професійної підготовки, міністри обговорили модель, за якої  відповідальність за професійну підготовку має бути розділена між державним і регіональним рівнями: державна субвенція має покривати здобуття освіти за гостро дефіцитними спеціальностями національного значення, коли в тому чи іншому училищі готують фахівців для кількох областей чи всієї України. Таке фінансування має йти через державне замовлення. В той же час, професійна підготовка за тими професіями, які використовуються для комунального господарства, для обслуговування місцевої інфраструктури мають фінансуватися шляхом регіонального замовлення. Також домовились залучити великий бізнес до консультацій з метою опрацювання моделей  залучення бізнесу до фінансування професійної підготовки необхідних ім професій. 

Міністри Гриневич і Данилюк погодили, що Міносвіти і Мінфін спільно доопрацюють законопроект "Про професійну освіту" з метою внести до Верховної Ради узгоджений документ. Нова схема фінансування профтехосвіти вимагатиме також внесення змін до Бюджетного кодексу. Її запровадження буде можливим з 2017 року.

Лілія Гриневич також наголосила, що це нагальні необхідні кроки. Загалом професійна освіта потребує системного стратегічного реформування як в частині управління, так і в частині змісту. 

22.04.2016 - 19:34 | Переглядів: 21509
Професійно-технічна освіта має фінансуватися з кількох джерел - МОН та Мінфін шукали варіанти

Теги:

МОН Мінфін Лілія Гриневич освіта професійна освіта

Джерело:

Міністерство освіти і науки

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...