Децентралізуймося, бо ми того варті!

Процес добровільного об’єднання територіальних громад на Львівщині «розкочегарюється»

– Процес іде досить динамічно, – розповідає керівник Офісу реформ Віталій Коррецький. – Можемо порівняти з країнами Європи. Наприклад, у Польщі і Прибалтиці децентралізація відбувалася десятки років.

У новостворених ОТГ настрої позитивні. Люди відчули усі переваги, які отримали, – об’єднані бюджети, преференції, які держава надає ОТГ, і відповідальність за те, що вони вже господарі на власній землі. Вони вже самі думають, як зробити більш інтенсивним місцевий бізнес і як залучати інвесторів. Майже усі ОТГ вже завершують написання стратегії розвитку своїх територій на найближчі 5-10 років. Держава підтримує об’єднавчі процеси.

Не секрет, що багато з тих громад, які ще не об’єдналися, нарікають, що будуть неспроможними. А вже створені ОТГ не «витягують» навіть оплати свого мізерного адміністративного штату…

– Є й такі питання. Коли у 2015 році розпочинався об’єднавчий процес, великий наголос робився на добровільності. Відповідно, ми дуже зважали на економічний складник цього об’єднання. Тепер намагаємося збалансувати добровільність і економічну спроможність. Доопрацьовуючи Перспективний план, зважаємо на економічні показники. Якщо вони не досить оптимістичні, то радимо громадам переглядати формат об’єднання. Якщо громада не дуже успішна, звичайно, ми її напризволяще не кидаємо. Зараз розробляємо план дій, як їх виводити з кризи.

Ваш прогноз: чи на Львівщині остаточне об’єднання гро­мад відбудеться добровільно, чи доведеться у 2017 році робити це «добровільно-примусово»?

– Не має такого дедлайну, що саме у 2017 році усі мають об’єднатися. Це динамічний процес. Не думаю, що когось будуть примушувати. Їздячи по області, бачимо, що люди не мають застережень проти об’єднання. Натомість більше дискутують з приводу формату – чи вартує з тим чи іншим селом об’єднуватися. Наші краяни розуміють, що цей процес потрібний. Більше – ТУТ.

Область:

Львівська область

Джерело:

«Високий замок»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...