Бюджетна децентралізація має вирішити проблему постійного браку коштів на рівні місцевих бюджетів

Прийняті Верховною Радою у грудні 2014 року зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України є найбільшим за останні роки кроком у напрямку бюджетної децентралізації.

На основі цих змін і був сформований Державний бюджет на 2015 рік.

Нове бюджетне законодавство розширює права місцевих органів влади та надає їм повну бюджетну самостійність, а також розширює джерела наповнення місцевих бюджетів.

За даними Мінфіну, завдяки запровадженню нової моделі фінансового забезпечення місцеві бюджети отримають додатковий ресурс до загального фонду в сумі більше 22 млрд. грн. А загалом, враховуючи сальдо міжбюджетних трансфертів, - більше 40 млрд. грн. в цьому році.

Так, на місця з державного бюджету передано 100% плати за надання адміністративних послуг, 100% державного мита, 10% податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки. Крім того, джерела наповнення місцевих бюджетів розширено також завдяки запровадженню акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти) за ставкою 5% вартості реалізованого товару. База оподаткування розширюється через стягнення податку на нерухомість відтепер і з комерційного (нежитлового) майна та податку на автомобілі з великим об’ємом двигуна. До місцевих бюджетів зараховуватиметься 80% екологічного податку, замість 35%.

Крім того, громади одержуватимуть базову дотацію для підвищення фіскальної спроможності їхніх бюджетів.

Значні переваги отримають об’єднані громади, бюджети яких прирівняються до бюджетів міст обласного значення і районів, і, крім зазначених податків, одержуватимуть ще й 60% ПДФО, а також інші доходи.

За даними Державної фіскальної служби України, надходження до місцевих бюджетів станом на 01 березня 2015 склали 12 997,5 млн. грн.

У січні-лютому 2015 року до місцевих бюджетів надійшло:

- 352,9 млн. грн.акцизного податку з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів;

- 2 084,6 млн. грн.податку на майно, у т.ч. транспортного податку – 3 млн. грн., податку на нерухоме майно – 20,9 млн. грн. (+15,4 млн. грн. до відповідного періоду минулого року), земельного податку - 2 060,7 млн. грн. (+5,7 млн. грн.).

Держава взяла на себе повну відповідальність щодо надання освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами, підготовки робітничих кадрів професійно-технічними закладами, забезпечення медичного обслуговування населення, фінансування державних програм соціального захисту окремих категорій громадян. З цією метою місцевим бюджетам надаватимуться такі нові види трансфертів, як освітня субвенція, субвенція на підготовку робітничих кадрів та медична субвенція.

Прийняття змін до Бюджетного законодавства вже цього року дасть змогу забезпечити стале економічне зростання, протидіяти кризовим явищам фінансового сектору економіки і виконати місцеві бюджети на 100%.

Які питання вже законодавчо врегульовано, які є механізми залучення і використання грошей на місцях, яка законодавча і нормотворча робота ведеться сьогодні і на що чекати у майбутньому – про це у рамках регіональних круглих столів з бюджетної децентралізації говоритимуть з представниками органів місцевого самоврядування урядові експерти з Мінрегіону, Міністерства фінансів, Державної фіскальної служби, Міністерства освіти, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства юстиції, а також незалежні експерти.

Перший з п’яти регіональних круглих столів відбувся 4 березня 2015 року у Дніпропетровську.

У заході взяли участь:

  • Сергій Шаршов, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону
  • Сергій Макацарія, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України
  • Віталій Мироненко, заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області.
  • Анжела Купліванчук, в. о. директора Фінансово-економічного департаменту МОЗ України
  • Оксана Ткаченко, начальник відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення департаменту економіки та фінансування МОН України
  • Дмитро Васильєв, координатор комунікаційної кампанії ініціативи Децентралізації влади

Серія регіональних круглих столів з бюджетної децентралізації проводиться за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Уряду Великобританії. 

04.03.2015 - 16:00 | Переглядів: 13537

Приєднані зображення:

Теги:

бюджет

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...