Нересницька сільська рада: рік без дотацій

З минулого року Нересницька сільська рада вже не отримує державні дотації й вчиться самотужки поповнювати свою казну.

Сільський голова Нересницької сільської ради Василь Гасинець зазначив, що для них звістка про те, що сільська рада у 2015 році буде без дотації, означало тільки одне – ще наполегливіше, ніж у попередні роки, працювати над поповненням сільського бюджету. І результати цілеспрямованої праці у цьому напрямі не забарились. Адже впродовж року  сільська рада мала кошти й на функціонування органу місцевого самоврядування, й на покращення інфраструктури сіл Нересниця та Підплеша. А допоміг їм у цьому змінений у 2015 році Податковий кодекс України. Відповідно до нього, сільський бюджет, в основному, поповнюється за рахунок акцизних зборів, продажу та відчуження майна, а також єдиного податку, податку на нерухоме майно та інших джерел. 

Шість мільйонів гривень надходжень до бюджету

Як зауважує Василь Гасинець, значну частину сільського бюджету наповнюють приватні фірми, що діють на території сільської ради. Загалом, їх є більше сотні. Так, у минулому році місцеву казну вони поповнили на 582,5 тис грн., сплачуючи  єдиний податок.

Ще 5 млн. 188,6 тис. грн. надійшло до бюджету від акцизного збору (5% від вартості товару) з продажу тютюнових та горілчаних виробів, а також нафтогазових продуктів. Основним поповнювачем казни була фірма ПП І.М.Бокоч, що реалізує тютюново-горілчані вироби. Крім того, сплатили акцизний податок ще 38 торгових та розважальних закладів, що мають ліцензії на реалізацію таких товарів та діють у Нересниці й Підплеші. Василь Гасинець зазначає: аби вести облік підприємств, що здійснюють продаж тютюново-горілчаних виробів на території сільської ради, було створено спеціальну комісію з числа працівників органу місцевого самоврядування, виконкому та депутатів. Так, за підрахунками цієї комісії, на території сіл Нересниця та Підплеша й у цьому році кількість власників торгових точок, що мають відповідні ліцензії, не змінилась. Також акцизний податок сплачує й АЗС «Вакос» (власник В.П.Костевич). Як зауважує Василь Гасинець, у селі діє ще одна заправна станція, однак акциз з продажу палива йде не у місцевий бюджет Нересницької сільської ради, а до Луцька, де й зареєстрований касовий апарат. 

Одним з джерел поповнення місцевого бюджету був й транспортний податок, він додав у  казну ще близько 200 тис. грн. Так, об’єктом оподаткування були автівки, яким не більше 5 років і, які мають об’єм циліндрів двигуна понад 3 тис. куб. см. Загалом, на території сільської ради 8 таких автомобілів.  

Поповнюється сільський бюджет й надходженнями від продажу земельних ділянок. Василь Іванович каже, що їх продавали й раніше, але у 2014 році ця процедура була тимчасово призупинена. 
– Завжди з продажу земельних ділянок сільська рада отримувала хороші надходження. Однак у 2014 році бюджет розвитку, хоча й складав близько 2 млн. грн., використати його на розвиток сіл сільська рада не могла, казначейство не пропускало кошти. Тож сільська влада вирішила тимчасово призупинити продаж землі, бо кошти і так не мала змоги застосувати на користь громади. Нині земельні ділянки знову продаємо, чим й непогано поповнюємо сільський бюджет. У 2015 році було 346,5 тис. грн. надходжень від продажу землі, – зауважив сільський голова. Більше - ТУТ

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Сайт «Тячів»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...