Кошти на розвиток в регіонах є, тепер потрібні якісні проекти, — Геннадій Зубко

За результатами минулого року доходи місцевих бюджетів зросли на 26,9 млрд. грн. Крім того, в цьому році регіони мають змогу отримати значну підтримку від держави на загальну суму близько 6 млрд. грн. Тому зараз влада на місцях має прискоритися у розробці проектів і прийнятті рішень, які дозволять максимально ефективно використати ці кошти заради поліпшення умов життя у кожній громаді.

Про це сказав Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час години запитань до Уряду у Верховній Раді України.

«Завдяки бюджетній децентралізації місцеві бюджети, за результатами 2015 року, були збільшені на 26,9 млрд. грн. Є декілька показових цифр. На 1 січня 2016 року залишок коштів в місцевих бюджетах склав 27,4 млрд. грн., тоді як на 1 січня 2015 року він був на рівні 10,4 млрд. грн. Ще одне — кількість державних позик місцевим бюджетам зменшилася майже в 10 разів. Якщо в 2014 році звернень до держави було більше 20 тисяч, то в 2015 – лише близько 2 тисячі. Отже, у громад з’явилися додаткові фінансові можливості, збільшилася їхня платоспроможність. Більше того, звернувшись до казначейства, громади отримують свої кошти вже протягом доби. Такого в Україні не було ніколи», — зазначив Геннадій Зубко.

Він також нагадав, що в 2016 році на державну підтримку розвитку регіонів передбачено близько 6 млрд. грн.: 3 млрд. грн. передбачено у Фонді регіонального розвитку, 1 млрд. грн. – субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, і ще 1,94 млрд. грн. – субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій.

«Хотів би, щоб громади прискорилися в прийнятті рішень і розробці інвестиційних проектів та програм, які дозволять максимально ефективно і в повному обсязі використовувати підтримку від держави», — сказав Віце-прем’єр-міністр.

За його словами Уряд намагається зробити процес розподілу і використання державних коштів в регіонах максимально прозорим. З цією метою, наприклад, вже два роки поспіль працює онлайн-платформа для подачі регіональних інвестиційних програм і проектів, які претендують на кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Крім того, нещодавно було презентовано геопортал «Адміністративно-територіальний устрій України», на якому будь-хто може знайти актуальну інформацію не лише про адміністративно-територіальні одиниці, законодавчі дані про зміни адмінтерустрою, про об’єднані територіальні громади, кількісні показники щодо навчальних закладів чи інших соціальних об’єктів, але й дані стосовно бюджетів, розміру дотацій, субвенції тощо.

Також Мінрегіон запустив моніторинг соціально-економічного розвитку територій, щоб мати змогу аналізувати, як розвиваються регіони, і коригувати ситуацію там, де це потрібно.

Віце-прем’єр також зазначив, що мотиваційні інструменти для громад, запроваджені Урядом, щодо додаткового фінансування і повноважень, призвели до того, що вже більше ніж дві третини місцевих рад в Україні ініціювали процес об’єднання.

18.03.2016 - 14:51 | Переглядів: 23592
Кошти на розвиток в регіонах є, тепер потрібні якісні проекти, — Геннадій Зубко

Приєднані зображення:

Теги:

Геннадій Зубко бюджет Держбюджет2016 ДФРР субвенція створення спроможних громад

Джерело:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...