Порція польсько-швейцарського досвіду – Голобській громаді

3-денна школа лідерів партиципації», що завершилася учора, 17 лютого, дала поштовх до роздумів і правильних висновків. Цей проект, що реалізується польськими партнерами з Фундації ініціатив менеджерських (Люблін, РП) та ВОГО «Асоціація регіонального розвитку», має просте призначення: поширити в Україні, зокрема Голобській територіальній об’єднаній громаді Ковельського р-ну, котра стала першою у цьому напрямку, найкращий європейський досвід дійсно демократичного управління.

Директор управління неінвестиційних проектів Адміністрації Любліна, експерт у проекті Кшиштоф Лонтка наголошував під час численних зустрічей, що така модель ґрунтується на веденні суспільного діалогу і створенні суспільних політик на підставі наукової оцінки задоволення мешканців життям у громаді. Все насправді просто: експерти, спілкуючись із мешканцями, виявляють проблеми, які стають предметом для дискусій із кінцевим вирішенням.

Партиципаційна ментальність досить проста – навчитися чути людей і прислухатися до їхньої думки.

Президент Асоціації регіонального розвитку Анатолій Пархом’юк каже, що ми, очевидно, в силу заполітизованості, звинувачуємо в усіх бідах кого завгодно, але тільки не самих себе. А такий метод дослідження дасть можливість виявити реальні проблеми, які стримують розвиток громади.

Серед учасників заходу – голова Голобської селищної ради Сергій Гарбарук, працівники ради та виконкому ОТГ, представники громадських організацій та активістів об’єднаної громади.

Крім того, для учасників провели майстер-класи з механізмами та техніками громадських консультацій, а також соціологічними інструментами у цій сфері. Додатковою складовою зустрічей стало обговорення проведення досліджень якості життя мешканців.

У результаті обрали склад робочої групи, куди увійшли найактивніші учасники тренінгів. Вони й співпрацюватимуть з експертами Фонду менеджерських ініціатив у подальшій реалізації запланованого.

Варто також наголосити, що цей проект – то результат постійної партнерської співпраці Асоціації регіонального розвитку та Фундації менеджерських ініціатив Любліна. І напередодні була дводенна поїздка голів об’єднаних громад Волині (Устилузького міського – Віктора Поліщука, Зимніського сільського голови В’ячеслава Католика, Смолигівського – Галини Прус та також Голобського селищного – Сергія Гарбарука), ініційована  Анатолієм Пархом’юком.

Тоді голови перших ОТГ нашого краю взяли участь у конференції, що відбулася у Любліні і стала підсумком реалізації проекту «Зміцнення партиципаційної демократії на Люблінщині». До речі. Цей досвід свого часу поляки запозичили у колег зі Швейцарії, давно й успішно реалізовують його у своїх ґмінах і от уже готові ділитися напрацюваннями з українськими партнерами.

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...