Сільські старости і дільничні поліцейські

Біляївська міська об’єднана територіальна громада, до складу якої входить місто Біляївка, села Майори та Повстанське, стала однією з двох перших об’єднаних громад України, де відбулися вибори сільських старост. Ми вже повідомляли про цю подію. Тепер з уточненням: на виборах 17 січня старостою села Майори став Олександр Новак, а старостою Повстанського — Володимир Осадчий.

Про перші кроки діяльності новообраних сільських старост громаду поінформував офіційний сайт Біляївки. Так, Олександр Новак пообіцяв в найкоротші терміни вирішити питання з вивезенням у безпечні місця залишків складу отрутохімікатів. Зрозуміло, що за сприяння відповідних служб та організацій. На порі — й благоустрій територій: організація системного вивезення сміття, встановлення контейнерів, вуличне освіт-лення тощо.

Володимир Осадчий, як потепліє, планує організувати суботник із благоустрою села. Місцеві домогосподарства мають природний газ, налагоджене водопостачання, а ось із вулицями — справжня біда, особливо із Садовою та Миру, по яких без високих чобіт у негоду і не пройдеш. Асфальтувати їх чи засипати гравієм має спільно вирішити громада та фахівці.

З-поміж питань, за які староста Повстанського обіцяє взятися насамперед, — зруйновані будівлі колишньої «Агропромтехніки». Те, що можна використати на користь громади, розберуть на будматеріал, а непотріб вивезуть на звалище. Рішення про те, як задіяти звільнену територію, — ще належить ухвалити.

За інформацією Одеського офісу реформ, 7 лютого відбулися вибори старости у Червоноармійській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ), на 14 лютого призначені вибори у Великомихайлівській, на 27 березня — у Балтській ОТГ. Решта — зволікають, найчастіше через те, що досі не визначилися з кандидатурами людей, яким доручать виконувати таку важливу роботу. Адже сільський староста, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», обирається на строк повноважень місцевої ради і наділений цілою низкою вагомих прав та обов’язків.

Об’єднані територіальні громади, створені на Одещині, ще до 25 лютого 2015 року, тобто у затверджений законодавчо термін, склали свої бюджети. Найсолідніша сума доходів фігурує в бюджеті Балтської громади, найбільшої в області, — 85 млн 712 тис. грн. Балтська ОТГ — це 28 населених пунктів, на базі яких створені 17 органів місцевого самоврядування. Власним коштом, за складеним бюджетом на 2016 рік, фінансуватимуть 95 закладів, серед яких — 8 шкіл, 15 дитячих садочків, 4 поліклініки, 15 фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарня.

Не зайве уточнити, що крім власних зароблених грошей всі ОТГ отримають із державного бюджету інфраструктурну субвенцію, яка розподілятиметься відповідно до розмірів територій і чисельності громади. Загалом держава для цього тримає напоготові

1 млрд грн. А ще об’єднані територіальні громади запрошені до участі у конкурсі проектів Державного фонду регіонального розвитку. Наша область може розраховувати на 130 млн грн з цього фонду для реалізації місцевих проектів розвитку територій.

Серед нового у цьому напрямку державної політики й таке. Органи юстиції реєструватимуть ОТГ як юридичні особи, що вже затверджено законодавчо. Об’єд-нані територіальні громади матимуть свої управління освіти. Міністерство освіти і науки вже надало рекомендації та вимоги щодо дотримання єдиного підходу до організації навчання дітей.

В об’єднаних територіальних громадах невдовзі можуть з’явитися дільничні поліцейські. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства звернулося до Національної поліції з пропозицією розглянути при формуванні системи можливість створення представництв дільничних поліцейських в ОТГ. Такі представництва діятимуть відповідно до закону «Про муніципальну варту», який уже схвалений Верховною Радою у першому читанні.

Область:

Одеська область

Джерело:

«Чорноморські новини»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...