На що живуть новооб’єднані територіальні громади?

Місцеві лідери розповіли «Дню» про бюджетні бонуси та «широкі» повноваження, які їм принесла децентралізація

Віктор ПОЛІЩУК, устилузький міський голова (Володимир-Волинський район на Волині):

— Устилузька об’єднана міська територіальна громада відтепер має такий вигляд: центр — у місті Устилуг Володимир-Волинського району, до складу увійшли: Устилузька міська, Зорянська, Лудинська, Микитичівська, П’ятиднівська, Рогожанська, Стенжаричівська, Хотячівська сільські територіальні громади. Наш регіон вже має досвід подібного територіального об єднання, адже у свій час тут 11 років діяв Устилузький район, і він себе, як кажуть, цілком виправдовував.

Звичайно, що на реформу місцевого самоврядування покладаємо дуже багато надій, але я не хотів би, як це роблять часто мої колеги, казати, що ось, громади створили, а законодавчих актів майже нема. Ми є першопрохідцями цієї справи, і на основі нашої діяльності буде змінюватися і удосконалюватися законодавство. Так, на початку бюджетного року ми мали проблеми із казначейством, були блоковані рахунки колишніх сільських рад, які увійшли в об’єднану громаду, але всі ці питання вирішили. З позитиву варто відзначити вже те, що у кінці минулого року ми отримали певну частину надходжень від акцизного збору, тому змогли поремонтувати деякі дороги. Устилузька міська об’єднана громада увійшла до другого туру конкурсу проектів зі створення ЦНАПів. Наші працівники їздили у Київ на консультаційну сесію, ми маємо гарний шанс перемогти і в другому турі. Конкретним результатом об’єднання стало те, що єдина на Волині міська громада скоро матиме і власну стратегію розвитку, нам її мають допомогти писати поляки, і на початку лютого ми чекаємо експертів у себе.

Дуже важливим для бюджету нашої громади став шанс отримати внаслідок об’єднання 50 відсотків податку з фізичних осіб. Адже чимало мешканців Устилуга і навколишніх сіл працюють, наприклад, на митниці, від чого ми не мали жодного прибутку, а тільки втрати. Адже міській владі доводилося вишукувати кошти на прибирання вулиць Устилуга, якими прямував транспорт на державний кордон і засмічував їх. Маємо тепер на території потужні підприємства, які виплачують людям нормальні зарплати. Тож податок із фізичних осіб значно поповнить бюджет.

Об’єднання дає можливість створювати тендерні комісії з перевезень. Раніше тендери проводилися в області, люди не мали нормального доїзду, а ми не мали змоги впливати на якість наданих перевізниками послуг. Зможемо при потребі мати і свою муніципальну поліцію, таке право також дає об’єднання.

Зрозуміло, що реформи не будуть здійснюватися сьогодні на сьогодні, маємо пройти певний шлях, але наша громада сповнена великих планів і надій, бо села наші вже зайшли у такий тупик, з якого мусимо вибиратися спільно. Вже в кінці січня я буду бачити, які отримали надходження і що ми далі можемо планувати.

Інші думки читати ТУТ

Область:

Волинська область

Джерело:

«День»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...