Підтримка Парламентом нової системи міжбюджетних відносин – це крок до реальної фінансової незалежності місцевого самоврядування

Сьогодні територіальні громади, органи місцевого самоврядування усіх рівнів отримали чіткий сигнал про готовність центральної влади надати місцевим бюджетам фінансову незалежність. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода.

Він нагадав, що 25 грудня 2014 року Верховна Рада в першому читанні прийняла проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо реформи міжбюджетних відносин). 

«Підтримка цього законопроекту - це стимул для місцевого самоврядування, для громад, які прагнуть розвиватися, об’єднувати зусилля для вирішення спільних проблем. Цей законопроект має удосконалити бюджетні правовідносини і значно підвищити фінансову самостійність та спроможність місцевих бюджетів», - сказав В'ячеслав Негода.

Законопроектом передбачено зокрема розширення доходної бази місцевих бюджетів та стимулювання громад до об'єднання через механізм переходу бюджетів об’єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державними бюджетом, наділення таких громад повноваженнями, рівнозначними повноваженням міст обласного значення.

Доходи місцевих бюджетів, за словами В'ячеслава Негоди, розширятимуться шляхом передачі з державного бюджету плати за надання адміністративних послуг, збільшення відсотка зарахування екологічного податку з 35 до 80 %, закріплення за місцевими бюджетами податку на доходи фізичних осіб: у бюджетах міст обласного значення та районах залишатиметься 60 %, в обласних бюджетах – 15 %, у бюджеті Києва – 40 %. Також до обласних бюджетів будуть надходити 10 % податку на прибуток приватних підприємств. 

Крім того, пропонується запровадження з 2015 року збору з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою від 2% до 5 % вартості реалізованого товару, а також розширення бази оподаткування нерухомості. «Важливо, що рішення щодо запровадження цих двох податків, зокрема їх розмір, віднесено до компетенції відповідних місцевих рад», - пояснив В'ячеслав Негода.

Місцеве самоврядування також отримає більше можливостей для залучення українських та зарубіжних інвестиції у розвиток своїх територій.

Усього ж, за попередніми розрахунками, зростання ресурсу місцевих бюджетів у 2015 році має скласти більше 30 млрд. гривень.

За словами В'ячеслава Негоди, є низка побажань до законопроекту з боку асоціацій органів місцевого самоврядування, зокрема щодо списання заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками, посилення відповідальності казначейських служб за своєчасність термінів обслуговування та інші, які можуть бути враховані під час підготовки законопроекту до другого читання. 

«Загалом, після прийняття цього законопроекту місцеве самоврядування отримає значні фінансові повноваження і має бути готовим до того, щоб ці повноваження ефективно реалізувати. Також треба розуміти, що разом з можливостями зростає і рівень відповідальності, в першу чергу - перед громадою», - зазначив В'ячеслав Негода.

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...