Готується законопроект, який унеможливить створення об’єднаних громад, що не відповідають Перспективному плану, - експерт

Попри застереження експертів, в деяких областях створилися об’єднані  громади, попередні розрахунки по яким не підтверджують їхньої спроможності. Щоб не допустити надалі таких випадків, вже готується законопроект, який унеможливить створення неспроможних об’єднаних громад. Про це в програмі «Децентралізація. Влада. Громади» на телеканалі «Рада» сказав директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

Умовно цей законопроект експерт називає законом «про олійну пляму», розуміючи під нею територію, яка відповідно до Перспективного плану формування територій громад області є саме спроможною громадою. А при небажанні окремих рад ввійти до такої громади, як це передбачено планом, не буде необхідності вносити зміни до Перспективного плану, що потребує часу, а іноді ще й провокує політичні баталії. 

«Ми запропонували новий законопроект. Він буде розставляти дуже чітко акценти (...) Спочатку затверджується Перспективний план, який ідеальний з точки зору науки, методології. Але є ситуації, якщо, до прикладу, за планом має об’єднатися в одну громаду 15 сільрад, то достатньо одній заблокувати це питання і робота зупиниться (...) Тому ми пропонуємо, що якщо з цих 15-ти об’єднається половина, або половина населення, або половина площі, тоді уряд  оголошує їх спроможними і дає їм необхідні фінансові ресурси. А інші ради, які залишилися, можуть з часом приєднатися шляхом довиборів депутатів до сформованої ради об’єднаної громади. Тобто є можливість розширювати таку об’єднану громаду без внесення змін до Перспективного плану. Після цього не буде тиску з боку політиків», - сказав Юрій Ганущак. 

 

Програма «Децентралізація. Влада. Громади» організована та виходить за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

 

11.01.2016 - 18:00 | Переглядів: 18479
Готується законопроект, який унеможливить створення об’єднаних  громад, що не відповідають Перспективному плану, - експерт

Відео:

Теги:

Юрій Ганущак перспективний план створення спроможних громад

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...