КВУ: «Децентралізація – базова реформа взаємовідносин центру та громад»

17 грудня 2015 року у приміщенні дискусійний клуб «Чиста політика» відбувся круглий стіл на тему «Децентралізація – базова реформа взаємовідносин центру і громад. Перші результати на грудень 2015 року».

До круглого столу були запрошені Генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель, експерт з питань державного управління та місцевого самоврядування, кандидат наук з державного управління Андрій Дуда. Також на круглому столі були присутні заступник міського голови Олександр Ломако, керівник громадської огранізації «Аналітичний центр сприяння децентралізації» Ірина Соломаха, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськості ОДА Ігор Слезко, представники громадськості та гості заходу.

У ході круглого столу було обговорено проблемні питання децентралізації в Україні. Олексій Кошель у своєму виступі відзначив, що на сьогодні децентралізація – одна з ключових реформ, яку реалізує влада в Україні. Олексій. Кошель нагадав, що реформа взаємовідносин центру і регіонів, центру і територіальних громад – виборча обіцянка парламентських партій на президентських і парламентських виборах 2014 року. Так, у програмі Народного фронту на позачергових виборах 2014 року, серед головних пріоритетів реформ у державно-правовій сфері визначено децентралізацію та розвиток місцевого самоврядування. Відповідно до програми НФ, громади мають стати головним елементом всієї конструкції, на якій базується держава, органи місцевого самоврядування – отримати стабільну фінансову основу для виконання розширених повноважень. Аналогічні положення – і у виборчих програмах БПП, «Самопомочі», «Батьківщини», РПЛ. Так, кандидати від РПЛ обіцяли: «Ми децентралізуємо владу. Надамо право обраному голові громад вільно приймати усі важливі для людей рішення - без ніяких вказівок із центру. А громада стане повноправним розпорядником земель, будівель, устаткування. Зібрані податки в більшості своїй залишаться на місцях». «Самопоміч» заявляла, що обстоюватиме «децентралізацію влади та податків, аби громади мали достатні повноваження, кошти та механізми відповідальності для власного розвитку». Ще далі у своїх обіцянках пішов БПП «Солідарність», який визначив децентралізацію як ціль реформ – «громади на місцях повинні отримати більше прав і коштів на реалізацію повноважень. Виконавча влада в областях належатиме не призначеним згори «губернаторам», а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми». На думку, Олексій Кошеля, сьогодні прийшов час відповідати політичним силам за свої обіцянки. Крім того, Олексій Кошель торкнувся питання виборчої системи на місцевих виборах, відзначивши як пріоритет на найближчий період – прийняття Виборчого кодексу, який формалізує інститут виборів за відкритими партійними списками.

Заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако звернув увагу на необхідність внесення змін до проекту державного бюджету на наступний рік. Адже місто не зможе без допомоги держави профінансувати додаткову кількість установ, які будуть передані на баланс міста в результаті децентралізації. До того ж, він зазначив, що варто створити систему контролю над витратами залишкових коштів.

У своєму виступі Андрій Дуда зупинився на різних підходах до децентралізації – як до процесу передачі повноважень від органів державної влади регіональним органам самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад, і як передачу повноважень від органів державної влади територіальним громадам, базовому рівню. Експерт відзначив, що пріоритетом має бути посилення базового рівня – створення на базі територіальних громад системи муніципального управління муніципальним господарським комплексом, надання адміністративних послуг і точок економічного росту. На думку Андрія Дуди, на сьогодні з прийняттям закону про добровільне об’єднання громад, змін до Бюджетного кодексу від 28 грудня 2014 року вже розпочався процес укрупнення громад, перетворення громад у самодостатніх господарських і управлінських суб’єктів. Перші вибори вже провели 159 об’єднаних громад і це дуже значний результат для старту.

Андрій Дуда зупинився і на проблемі конституційних змін щодо проведення ще одного блоку децентралізаційної реформи, а саме, - щодо ліквідації державних адміністрацій як органів загальної компетенції і передачі виконавчих функцій виконкомам обласних і районних рад. Експерт висловив думку, що було б логічним перед проведенням такої широкомасштабної реформи провести управлінський експеримент на базі 2-3 областей.

Керівник громадської організації «Аналітичний центр сприяння децентралізації» Ірина Соломаха звернула увагу присутніх на те, що подібні круглі столи є гарним майданчиком для обговорення ходу децентралізації між представниками громадськості, органами державної влади та місцевого самоврядування. За її словами, зараз близько 90 % громадян не знають, що конкретно несе в собі реформа децентралізації. Тому інформаційна кампанія з боку держави та громадських організацій має активізуватися.

Микола Силенко коротко охарактеризував хід реформи саме на Чернігівщині. Він нагадав, що п’ять громад уже обрали очільників: у Вертіївській (Ніжинський район), Парафіївській (Ічнянський район), Макіївській (Носівський район), Деснянській та Кіптівській (Козелецький район) громадах. Також експерт наголосив на необхідності конституційних змін та подальшого стимулювання громад. Позитивно Микола Силенко оцінив створення державного фонду регіонального розвитку. Нагадаємо, що саме з цього фонду фінансуються реконструкції чималої кількості об’єктів в області.

За результатами круглого столу були підбиті підсумки: процес децентралізації є об’єктивним і необхідним для реалізації системних суспільних реформ, водночас він має бути підкріплений комплексною реформою місцевого самоврядування.

Сергій МЕКШУН

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Сайт «Чиста політика»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...