У Мінрегіоні разом з польськими експертами обговорили базові законопроекти з реформування місцевого самоврядування

Експерти дорадчої групи при Мінрегіоні продовжують роботу над створенням законодавчої бази щодо реформування місцевого самоврядування та територіальної організації вдали в Україні.

В рамках робочої зустрічі з представниками групи польських експертів з питань реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Мінрегіоні відбулася презентація робочих версій проектів законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві органи виконавчої влади».

«На початковому етапі розробки цих законопроектів нам дуже важлива думка польських партнерів, залучення до наших напрацювань практичного досвіду Польщі, яка пройшла великий і успішний шлях реформ з децентралізації», - сказав головуючий на зустрічі заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

За його словами, ці законопроекти є базовими у реформуванні системи територіальної організації влади.

«На їх основі ми вибудовуємо нову філософію місцевого самоврядування в Україні. І хоча у значній мірі наповнення цих законопроектів залежить від змін до Конституції, ми маємо зробити усі залежні від нас напрацювання вже сьогодні, щоб потім адаптувати їх до остаточних положень Основного закону», - зазначив заступник Міністра.

Законопроект «Про місцеве самоврядування в Україні» презентував польським колегам радник Віце-прем'єр-міністра України, голова дорадчої групи, директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

«Від чинного законодавства цей законопроект відрізняється тим, що вибудовує систему органів місцевого самоврядування на всіх рівнях адміністративно-територіального устрою за однаковою схемою: є представницький і є виконавчий орган місцевого самоврядування. Крім того, в законопроекті записано головний постулат – єдиним суб’єктом місцевого самоврядування є громада – юридична особа, яка в повній мірі здійснює усі права і повноваження самоврядування. Саме від громади походять повноваження районного і обласного рівня як такі, що не можуть бути реалізовані на рівні громади. Відтак, в законопроекті зроблена спроба розвести компетенції між цими трьома рівнями», - зазначив Анатолій Ткачук.

Експерт дорадчої групи, директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розповів про попередні напрацювання щодо проекту закону «Про місцеві органи виконавчої влади». Він наголосив, що законопроект детально опрацьований, але його кінцеві положення залежатимуть від того, як зміниться Конституція

У свою чергу Марчін Свєнцицький, голова групи польських експертів позитивно оцінив роботу української сторони над підготовкою пакету законопроектів з реформи місцевого самоврядування.

«Ми дуже раді, що робота у напрямку реформи місцевого самоуправління в Україні продовжується, і помітною є консолідація усіх політичних сил, які зацікавлені у тому, щоб децентралізувати владу. Ми раді ділитися досвідом і продовжуватимемо це робити», - сказав Марцін Свєнцицький.

Він передав представникам спеціальної дорадчої групи зауваження польських експертів до представлених варіантів законопроектів, які за його словами, дозволять уникнути деяких помилок у подальшій роботі над цими документами.

11.11.2014 - 12:50 | Переглядів: 18601
У Мінрегіоні разом з польськими експертами обговорили базові законопроекти з реформування місцевого самоврядування

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода Анатолій Ткачук

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...