Децентралізація влади — це стратегія національного успіху

Таку думку висловив директор обласного Офісу реформ Руслан Панасюк під час прес-конференції у Калуші, яка відбулася в рамках всеукраїнської інформаційної кампанії з роз’яснення доцільності проведення децентралізації влади. У заході також взяли участь експерти Офісу реформ та народний депутат України Павло Кишкар.

Р. Панасюк підкреслив, що  децентралізація влади — це стратегія національного успіху, впровадивши цю реформу ми визначимо наш вектор руху на наступні десятиліття.

«Нині децентралізація як кисень потрібна нашому суспільству, — зазначив Р. Панасюк. — Наші села не мають коштів для розвитку. Чисельність сільського населення зменшується, сільські ради, левова частка яких є дотаційними, дробляться. На жаль, територіальні громади первинного рівня абсолютно обмежені в коштах. Наприклад, на Прикарпатті із 477 територіальних громад 448 — дотаційні. З цим потрібно щось робити. Адже ефективна влада має три стовпи, на які вона спирається — це повноваження, фінансовий ресурс і відповідальність». 

Вихід із ситуації, яка склалася у більшості сіл в Україні загалом і на Прикарпатті зокрема, Р. Панасюк бачить, як він наголосив, у децентралізації влади, в основу якої покладено основні принципи Європейської хартії місцевого самоврядування — субсидіарність, повсюдність, фінансову самодостатність. А, як відомо, об’єднання територіальних громад є першим етапом децентралізації влади і одним із елементів реформи адміністративно-територіального устрою. Мета реформи — передати широке коло повноважень, фінанси і відповідальність на місця. Для того, щоб це було можливим, треба об’єднувати населені пункти, які будуть спроможні виконувати всі покладені на них обов’язки і надавати доброякісні послуги людям.

За словами Р. Панасюка, процес об’єднання громад на Прикарпатті триває. Адже, крім Печеніжинської, Верхнянської і Старобогородчанської об’єднаних громад, де вже обрано голів і депутатів, невдовзі буде оголошено вибори в Бурштинській і Білоберізькій ОТГ. Якщо буде схвалено зміни до Конституції та визначено перехідний період — два роки, то за цей час на івано-Франківщині відповідно до перспективного плану об’єднається чимало громад, переконаний експерт. Нині найважливіше завдання для населених пунктів — об’єднатися у спроможні територіальні громади. За словами Р. Панасюка, від активності місцевих лідерів значною  мірою залежатиме майбутнє громад.
  
Народний депутат  України Павло Кишкар наголосив, що децентралізація влади — єдина реформа, яка не може не відбутися. 

Також експерти обласного Офісу реформ, Руслан Панасюк і Павло Кишкар провели в Калуші інформаційну зустріч із представниками органів державної влади і місцевого самоврядування, присвячену розвінчуванню міфів про децентралізацію.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Газета «Галичина»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...