Нову систему надання адміністративних послуг треба будувати за європейським зразком, - Володимир Гройсман

Парламент має на законодавчому рівні забезпечити децентралізацію адміністративних послуг. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час наради, присвяченій обговоренню питань щодо передачі органам місцевого самоврядування повноважень із надання адміністративних послуг.

Володимир Гройсман наголосив, що питання стосовно децентралізації адміністративних послуг є «надзвичайно наболілим». «З 2010 по 2013 рік центральною владою в Україні велася абсолютно чітка, усвідомлена політика щодо централізації послуг, щодо утискання органів місцевого самоврядування і звуження їхніх повноважень з точки зору надання послуг на місцевому рівні», - зазначив він.

Керівник Парламенту висловив переконання, що «створення центрів адміністративних послуг з широкими повноваженнями і великим ступенем відповідальності сприятиме задоволенню потреб людей, які мають отримувати швидкі і доступні публічні послуги». «Такі практики в Україні вже є, і ми маємо законодавчо підтримати цей процес», - зазначив він.

За словами Володимира Гройсмана, Міністерством юстиції спільно з народними депутатами, представниками експертного середовища було напрацьовано проекти законів, які ухвалені у першому читанні, і «зараз ми переходимо до другого читання і остаточного ухвалення рішень».

«Мені б дуже хотілося, щоб при розгляді цього питання у четвер, як і заплановано відповідно до порядку денного роботи на тиждень, ми змогли ухвалити результативне рішення, делегувати повноваження на місця органам місцевого самоврядування», - сказав він. «Це наш обов’язок - сьогодні прийняти сучасні правильні рішення, які дозволять органам місцевого самоврядування надавати послуги», - заявив Голова Верховної Ради.

«Централізована система опирається, але треба поставити у цьому питанні крапку, демонтувати стару систему і побудувати нову, - за європейським зразком, систему надання адміністративних послуг», - заявив Голова Верховної Ради.

Учасники засідання обговорили ряд законопроектів, які опрацьовані у профільних комітетах, напередодні їх розгляду у другому читанні, зокрема, № 2981 (проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансової забезпеченості надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування); № 2982 (проект Закону про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень); № 2983 (проект Закону про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань).

Володимир Гройсман підкреслив, що під час роботи над цими законопроектами «ми намагалися зробити майбутню систему зрозумілою, досконалою і кращою ніж та, що є сьогодні». При цьому керівник Парламенту наголосив, що певні недосконалості нової системи можна буде виправити на законодавчому рівні відповідно до практики її застосування.

Володимир Гройсман звернувся до депутатських фракцій, груп і Апарату Парламенту, аби законопроекти були доопрацьовані і внесені до сесійної зали на розгляд депутатів вже у нинішній четвер.

Також Голова Верховної Ради нагадав, що у четвер Парламент повинен розглянути і ухвалити закон про державну службу.

25.11.2015 - 12:33 | Переглядів: 9651
Нову систему надання адміністративних послуг треба будувати за європейським зразком, - Володимир Гройсман

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Прес-служба Верховної Ради України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...