Як громадам приготуватися до «сміттєвої реформи» у державі?

 

Експерт з питань з публічних послуг та моніторингу Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Вячеслав Сороковський переконаний, що ОТГ вже зараз мають запроваджувати у себе роздільне збирання відходів, заключаючи договори про їхнє вивезення з якнайбільшою кількістю жителів.

Автор: Дмитро Синяк 

З 1 січня цього року вступили у дію зміни до законодавства, які регламентують інший порядок поводження з відходами. Про це багато говорили на вчорашній конференції у столиці на тему: «Нова політика управління відходами – шлях до циклічної економіки». У заході взяли участь представники уряду, народні депутати, представники громадськості, бізнесу, міжнародних організацій та експертних кіл тощо. Говорили про результати втілення Національної стратегії управління відходами, про нові законопроекти у сфері управління відходами, які мають стати законами вже восени цього року. Експерт з питань з публічних послуг та моніторингу Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Вячеслав Сороковський під час свого виступу розповів, як громади можуть підготуватися до цих глобальних змін.

- Після Національного плану управління відходами будуть створені регіональні плани, які матимуть на меті створення ефективних систем поводження з відходами у кожній області, – сказав Вячеслав Сороковський. – Розроблятимуть їх обласні адміністрації, і громадам обов’язково треба брати участь у цій роботі. Оскільки при розробці кластерів треба буде брати до уваги існуючі схеми збирання та перероблення відходів, у тому числі створені на основі договорів про міжмуніципальне співробітництво, думка об’єднаних громад буде дуже важливою.

За словами Вячеслава Сороковського, одним з компонентів регіональних планів стане створення так званих зон охоплення, або кластерів. Прогнозується, що в Україні їх буде близько 150-ти, по 5-6 кластерів на область. Ці кластери створюватимуть таким чином, щоб управління відходами у них було економічно обґрунтовано. Іншими словами, все буде організовано так, щоб і вивезення, і оброблення  на місцях було б вигідним.

 

 

Згідно з положеннями Національної стратегії управління відходами, регіональні плани мають бути розроблені протягом двох років з часу набуття чинності стратегії. Разом із тим, для їхньої розробки потрібна законодавча основа, якої на разі немає. Проте Вячеслав Сороковський переконаний, що у будь-якому разі існуючу систему поводження з відходами буде змінено, адже вона давно застаріла. Україна не повинна виділяти 7% своєї території під сміттєзвалища, переважна більшість з яких є вже переповненими, а подекуди й небезпечними.

- Оскільки експерти DESPRO включені у розробку рамкового закону про відходи, я можу сказати, що створення регіональних планів поводження з відходами не за горами, – веде далі Вячеслав Сороковський. – В одній з пілотних областей, у співпраці з Мінрегіоном – DESPRO зараз якраз розробляє перший такий план. І згодом цей досвіду буде поширено на всю Україну.

 Що робити громадам до того часу, доки не буде втілено нову державну політику управління відходами? Що зробити для того, аби прийняття цієї політики не стало громом серед ясного неба? Вячеслав Сороковський переконаний, що громади не повинні гаяти часу, чекаючи на рішення парламенту та уряду. Їм вже зараз варто зосередитися, як мінімум, на двох моментах.

- На жаль, у багатьох громадах, особливо у сільських, рівень охоплення населення послугою з вивезення сміття є вкрай низьким, – вважає Вячеслав Сороковський. – І якраз на вирішенні цієї проблеми їм варто зосередитися. Це насамперед питання укладення договорів та платежів за цими договорами. З іншого боку, громадам варто концентруватися на роздільному збиранні сміття, адже цей момент вже є частиною політики, і буде  обов’язковою вимогою і в майбутньому. З двома цими речима я би радив громадам не зволікати.

Теги:

управління відходами DESPRO

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...